Ferenc pápa Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnököt fogadta a Vatikánban

Ferenc pápa Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnököt fogadta a Vatikánban

Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök június 21-én találkozott Ferenc pápával a Vatikánban, ami az első alkalom volt azóta, hogy 2022-ben újraválasztották.

A június 21-i audiencia Ferenc pápa és Inácio Lula da Silva brazil elnök között nagyon szívélyes hangulatban zajlott a Vatikánban, hiszen évek óta ismerik egymást. Ez volt Lula elnök első vatikáni látogatása azóta, hogy 2022 novemberében harmadszorra is az ország élére választották.

A brazil elnök Sergio Mattarella olasz elnökkel folytatott találkozóját követően érkezett a Vatikánba, ahol a VI. Pál terem melletti kisteremben találkozott Ferenc pápával, és közel 45 percet töltöttek zárt ajtók mögötti megbeszélésen. Ezt követően került sor a hivatalos fotózásra a delegációval, majd az ajándékok cseréjére.

Ferenc pápa az idei béke világnapjára írt üzenetét, az emberi testvériségről szóló abu-dzabi dokumentumot, a 2020. március 27-i, a Statio Orbis imádságról kiadott vatikáni könyvet (LEV), továbbá A béke törékeny virág című bronz domborművet ajándékozta Lula elnöknek. Ferenc pápa a szobor bemutatásakor néhány szót spanyolul mondott, megjegyezve, hogy „háborús időket élünk, és a béke nagyon törékeny”. A brazil elnök felesége a belémi Názáreti Szűz Mária-szobrot ajándékozta a pápának.

A brazil vezető ezután a vatikáni államtitkárságon megbeszélést folytatott Edgar Peña Parra érsekkel, az államtitkárság általános ügyekért felelős helyettesével. Pietro Parolin bíboros, vatikáni államtitkár nem volt jelen, mert az olaszországi Udinében tartózkodott egy Albániáról szóló könyv bemutatóján.

Hírdetés

„A szívélyes megbeszélések során a felek elégedettségüknek adtak hangot a Brazília és a Szentszék közötti jó kapcsolatok miatt. Hangsúlyozták az Egyház és az állam közötti jó együttműködést az erkölcsi értékek és a közjó előmozdítása érdekében” – áll a Szentszéki Sajtóközpont közleményében. A Sajtóközpont kiemelte, hogy a felek pozitív eszmecserét folytattak a térség társadalmi-politikai helyzetével kapcsolatban és a közös érdeklődésre számot tartó témákat is megvitatták, mint például „a béke és a kiengesztelődés előmozdítása, a szegénység és az egyenlőtlenség elleni küzdelem, az őslakos népek tisztelete, valamint a környezet védelme”.

Lula elnök azt nyilatkozta, hogy a Ferenc pápával megvitatni kívánt témák között szerepelt az „egyenlőtlenség elleni küzdelem” és az éhezés elleni harc „egy olyan bolygón, amely több élelmiszert termel, mint amennyit elfogyaszt”. Megemlítette azt is, hogy újra meghívta a pápát Brazíliába, miután 2013 júliusában, első apostoli útja az Ifjúsági Világtalálkozóra vezetett Rio de Janeiróba. A brazil elnök a médiában annak a reményének adott hangot, hogy a pápa visszatér az ország egyik legnagyobb katolikus fesztiváljára, a Círio de Nazaré-ra (15 napos fesztivál és körmenet Szűz Mária tiszteletére, amelyre több mint egymillió zarándok érkezik a világ minden tájáról – a szerk.), amelyet minden évben a Pará állam Belém városában tartanak.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News Facebook-oldala

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »