Ferenc pápa Kongóba és Dél-Szudánba utazik júliusban

Ferenc pápa Kongóba és Dél-Szudánba utazik júliusban

A Szentszék Sajtóterme március 3-án jelentette be Ferenc pápa 37. apostoli látogatásának időpontját. A Szentatya a két afrikai országba a politikai és egyházi hatóságok meghívására utazik július 2. és 7. között.

Ferenc pápa két afrikai országot keres fel nyáron: a Kongói Demokratikus Köztársaságba látogat július 2. és 5. között, ahol Kinshasa és Goma városokban tölt időt, majd Dél-Szudánban folytatja útját július 7-éig, ahol Juba lesz a célállomása.

Ezzel az úttal beteljesül a pápa évek óta dédelgetett vágya, hogy eljusson az erőszaktól és a terrortámadásoktól sújtott két országba, amelyekért 2017-ben imavirrasztást tartott.

Az apostoli út programját későbbi időpontban teszik közzé.

*

Ferenc pápa először 2015 novemberében utazott Afrikába. Akkor Kenyába, Ugandába és a Közép-afrikai Köztársaságba látogatott. Útjának e legutóbbi állomását bizonytalanná és kockázatossá tette a fővárosban, Banguiban uralkodó erőszak. A pápa a helyi székesegyházban jelképesen megnyitotta a szentkaput, amellyel megkezdődött az Irgalmasság jubileuma.

Hírdetés

A Szentatya ezt követően 2019-ben visszatért Afrikába: szeptember 4. és 10. között Mozambikba, Madagaszkárra és Mauritiusra látogatott.

*

Ferenc pápa tekintete soha nem fordult el az afrikai kontinensről és annak sebeiről. Mindig aggodalmát fejezte ki a dél-szudáni és kongói helyzet miatt. 2017. november 23-ra imavirrasztást hirdetett meg e két országért a Szent Péter-bazilikába. A szertartáson a Szentatya arra buzdította a nemzetközi közösséget, hogy tegyen megfelelő erőfeszítéseket a béke megteremtésére a világ e területén. „A Feltámadt Úr rombolja le az ellenségeskedés falait, amelyek ma megosztják a testvéreket” – hangzott el a kívánság az imavirrasztáson. Ferenc pápa mindenekelőtt a háborús övezetekben az erőszak áldozataivá vált nőkért és gyermekekért imádkozott, „akik olyan konfliktusoktól szenvednek, amelyekben nincs részük, de amelyek mégis ellopják gyermekkorukat, sőt néha az életüket is”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »