Ferenc pápa fogadta a Chemin Neuf Közösség tagjait: Gyújtsatok reményt a fiatalokban!

Ferenc pápa fogadta a Chemin Neuf Közösség tagjait: Gyújtsatok reményt a fiatalokban!

A Szentatya április 30-án, pénteken délelőtt fogadta a Vatikánban a Franciaországból érkezett ökumenikus karizmatikus közösség tagjait.

A pápa köszönetet mondott a Chemin Neuf (Új Út) Közösségnek, amiért a pandémia ellenére eljöttek Rómába. Köszönetet mond az Úrnak Szentlelke művéért, mely a közösségben megmutatkozik emberi és lelki fejlődésükön keresztül, a közjó és a szegények szolgálatára. A javak, a karrier, a dicsőség és a hatalom féktelen hajszájában sokan a gyengékről és a kicsikről nem vesznek tudomást, vagy elutasítják őket, mert haszontalannak, selejtnek minősülnek. Ezért a pápa arra buzdítja a Chemin Neuf Közösséget, hogy lelkes és elkötelezett szolgálatukkal, melyet áthat Krisztus evangéliumának ereje,

A világiak hivatása elsősorban a családi szeretetre, a társadalmi vagy politikai szeretetre szól. Ez konkrét vállalást jelent, mely a hitből kiindulva igyekszik új társadalmat építeni, evangelizálni, növelni a békét, erősíteni az együttélést, az igazságosságot, az emberi jogokat, az irgalmasságot, és így kiterjeszteni Isten Országát a világon. A Chemin Neuf Közösség pedig éppen ebbe az irányba halad, ökumenikus nyitottsággal kész befogadni az eltérő kultúrákat és hagyományokat. Ferenc pápa arra bátorította a közösség tagjait, hogy bátran járják a testvériség útját, építsenek hidat az emberek és a népek között egy olyan világban, ahol még sok fal van a másiktól való félelem miatt. Kezdeményezéseikkel, terveikkel és tevékenységükkel láthatóvá teszik a szegényekkel és a szegényekért élő egyházat. Azt a kilépő egyházat, amelyik kiáll a szenvedő emberekért, a bizonytalanságban élőkért, a kirekesztettekért. Idézve Evangelii gaudium kezdetű apostoli buzdításából a pápa hozzátette:

Közös otthonunk egészségi állapota forog kockán. Ennek kihívásait ma különösen érzik a fiatalok. Olyan ökológiai megtérésről van szó, amely elismeri minden emberi személy méltóságát, értékét, kreativitását és képességét arra, hogy a közjót keresse és támogassa.

Csak akkor tudjuk leküzdeni a nehézségeket, ha elfogadjuk, hogy együtt kell dolgoznunk. A pápa utalt rá, hogy a Chemin Neuf Közösség tagjai ezekben a napokban Rómában tanácskoznak közös otthonunk életének egyik aspektusáról: a migránsok jelenlétéről és befogadásáról a mai Európában. Jól tudjátok – fordult hozzájuk a Szentatya –, amikor migránsokról és kitelepítettekről beszélnek, túl sokszor megállnak a számadatoknál.

Kedves barátaim, tartsatok ki szilárdan meggyőződésetekben és hitetekben. Soha ne feledjétek, hogy Krisztus él, és hív, hogy bátran kövessétek. Krisztussal legyetek a láng, mely újraéleszti a reményt sok elcsüggedt, szomorú, kilátástalan fiatal szívében! Kössetek barátságokat, osztozzatok a testvériségben egy jobb világért! Az Úr számít merészségetekre, bátorságotokra, lelkesedésetekre. Ferenc pápa e szavakkal kérte a Chemin Neuf Közösségre Szűz Mária és Loyolai Szent Ignác közbenjárását és oltalmát, majd Isten áldásáért fohászkodott számukra.

Hírdetés

*

A Chemin Neuf Közösség ökumenikus elhivatottságú katolikus közösség, amely egy imacsoportból született 1973-ban Lyonban (Franciaország). Ma közel 2000 tagja van mintegy harminc országban. Házaspárok, családok, szerzetes férfiak és nők döntöttek úgy, hogy a szegény és alázatos Krisztust követve a közösségi élet kalandját választják, hogy szolgálják az Egyházat és a világot. A közösség missziója alapításától fogva az evangelizáció és a keresztények képzése – hogy megerősítse őket hitükben, hogy lehetőséget adjon nekik az elköteleződésre, és hogy támogassa őket az Egyházban és a társadalomban vállalt felelősségeik hordozásában. Lelkiségük egyszerre táplálkozik a Szent Ignác-i hagyományból és a karizmatikus megújulás tapasztalatából – a kettő abban a bizonyosságban kapcsolódik egymáshoz, hogy „Isten képes közvetlen módon szólni teremtményéhez”, és valóságosan tud működni az emberek életében.

2009-ben a Chemin Neuf Intézményt pápai jogú papi és szerzetesi intézménynek ismerte el az Apostoli Élet Társaságai Kongregációjának prefektusa. 2007-ben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia engedélyezte Magyarország területén való működését.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »