Ferenc pápa a női szerzetesrendek legfőbb elöljáróihoz: Ne féljetek sebezhetőségetektől

Ferenc pápa a női szerzetesrendek legfőbb elöljáróihoz: Ne féljetek sebezhetőségetektől

A Rendfőnöknők Nemzetközi Uniója (UISG) a napokban tartotta közgyűlését Rómában. Ferenc pápa térdfájdalma miatt kerekesszékben ülve vett részt a május 5-én a VI. Pál teremben tartott találkozón, melyen a szolgálat tekintélyéről, esendőségünk beismeréséről, a közösség építéséről és a szinodalitásról beszélt a jelen lévő mintegy kilencszáz szerzetesnővérnek.

A Szentatya félretette előre megírt beszédét, és kötetlenül szólt a női szerzetes-elöljárókhoz spanyol nyelven, két bibliai jelenetből kiindulva: amikor Jézus megmosta Péter lábát az utolsó vacsorán, és Mária Magdolna története, akinek felszabadító élmény volt Jézussal találkoznia.

Péternek változtatnia kellett gondolkodásán, hogy hagyja magát kiszolgálni; Magdolnát múltja ellenére „apostolnak” választották – ebből a két megfontolásból kiindulva a pápa kiemelte: meg kell őrizni a szolgálat és a kölcsönös meghallgatás hozzáállását a teljes egyházi szeretetközösség érdekében.

A tekintélyt szolgálatként kell megélni – szögezte le Ferenc pápa. A megszentelt élethez és a szerzetesi hivatáshoz kapcsolódó nehézségek, a számbeli, működésbeli és a társadalmi szerepben megnyilvánuló térvesztés kapcsán pozitív szemléletre és lendületre biztatott.

Mások szolgájának lenni nem rabszolgaság kérdése – mondta a Szentatya. – Lehajolni nem egyenlő azzal, hogy saját sebeinket nyalogatjuk, hanem megnyit az emberi kapcsolatok előtt, a méltóság és a gyógyulás felé vezet, mint Péter esetében. Megújul kapcsolatunk Jézussal. Az emberiség lába elé kell borulniuk. Ott jön létre a valódi teológia. Ebből a magatartásból fakad az öröm és a fejlődés. Mert alulról tudjuk újraolvasni karizmánkat és történelmünket.

Hírdetés

Ne féljünk új szolgálati formákat találni arra, hogy evangéliumi módon gyakoroljuk a tekintélyt. Ne elméleti és ideológiai legyen ez a keresés – az ideológiák megcsonkítják az evangéliumot –, hanem a megsebzett emberiség lábához való közeledésből induljon, a sérült testvéreink melletti kiállásból, saját közösségeink tagjaitól kezdve.

– hangsúlyozta a pápa. – Vegyetek részt tevékenyen a szinodális folyamatban, ezáltal gazdagítva az Egyházat karizmátokkal. Főként saját közösségi életetekben valósítsátok meg a szinodális munkát; legyetek a szeretetközösség építői! Szőjétek az emberi kapcsolatokat. Ezáltal lehetőség nyílik egymás meghallgatására, kölcsönös bátorítására, hogy kérdéseket tegyetek fel a mai szerzetesi élet lényeges elemeiről – mondta a Szentatya. – Arra buzdította a szerzetesnővéreket, hogy hagyják felszínre kerülni a kényelmetlen kérdéseket is; ne féljenek sebezhetőségüktől, ne féljenek megmutatni Jézusnak. Ahol lehet, vonják be a világi híveket is a spiritualitásba.

A szinodális megújulás szép jele a kölcsönös egymásról való gondoskodás. Ez különösen igaz a kis kongregációkra, vagy azokra, amelyeket nehéz fenntartani. Fontos, hogy mindig hűséges és kreatív választ adjanak az Úrnak – mondta Ferenc pápa a Rendfőnöknők Nemzetközi Uniója tagjainak.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »