Ferenc pápa: A kereszténység már nem létezik

A Római Kúria folyamatban lévő reformja elengedhetetlen része a katolikus egyház hűségének az evangélium kihirdetése iránti küldetése iránt, felismerve, hogy manapság nagyon kevés országot lehet „kereszténynek” nevezni, és hogy új evangelizációs módszerekre van szükség – mondta Ferenc Pápa.

Az új kihívásokkal való szembenézésre tett kísérleteket azonban fenyegeti “a merevség elfogadásának kísértése” – mondta a pápa 21. december 21-én a karácsony előtti találkozóján a vatikáni hivatalok bíborosaival és vezető tisztviselőivel.

“A merevség, amely a változás félelméből származik, végül kerítéseket és akadályokat állít fel a közjó terepén, és megértés és a gyűlölet aknájává válik” – mondta a pápa. “És manapság egyértelművé vált ez a merevség kísértése.”

Ferenc pápa idéz St. John Henry Newmantól, akit októberben kanonizált: “Az élni változni kell, és tökéletesnek kell lenni, ha gyakran változtam.”

“Nyilvánvaló,” mondta a pápa, “nem arról szól, hogy változást keressünk a változás kedvéért, vagy kövessük a divatot, hanem arról, hogy meggyőződjünk arról, hogy a fejlődés és a növekedés a földi és az emberi életre jellemző, miközben egy hívő szempontjából minden középpontjában van Isten stabilitása. “

“Newman számára – mondta” – a változás megtérés volt, vagyis belső átalakulás “, amely egyértelműen megmutatja, hogy a keresztény élet zarándoklat, Istenhez való közeledés folyamata.

A megtérés és az átalakulás részét képezi az egyénnek Isten hívására adott válaszának, de ennek a Kurián belül is meg kell történnie, amelyet az egyház szolgálatára hívtak életre, hogy megosszák az evangéliumot – mondta.

Konkrétan a Kúria reformfolyamatára és a Vatikán irodáinak tervezett átszervezésére az alkotmánytervezet, a „Praedicate Evangelium” („Prédikáld az evangéliumot”) alapján, Ferenc pápa azzal a kérdéssel foglalkozott, hogy a Népek Evangelizációs Kongregációja összekapcsolódjon a pápai hivatallal. Az Új Evangelizáció Előmozdításának Tanácsa, és a hit doktrína kongregációja elé helyezte a hivatalt a Vatikán szervezeti felépítésére.

De először azt mondta a bíborosoknak és a legfőbb Kúria tisztviselőinek, hogy az egyház kapcsolatba lép a változó világgal, “elsősorban a hit és a hagyomány hűségéhez ragaszkodva”.

A Kúria reformprojektje – mondta – azt a feltételezi, hogy úgy cselekszik, mintha senki sem létezett volna; éppen ellenkezőleg, arra összpontosított, hogy mi jót tettek, és megőrizve „gyökereit”, hogy ez gyümölcsöző legyen.

“Az emlékezet meghívása nem azt jelenti, hogy megragadjuk az önmegőrzést, hanem a folyamatos fejlődés folyamatának életére és életképességére való emlékeztetést” – mondta. “A memória nem statikus, hanem dinamikus. Természete szerint mozgást jelent.”

Mint gyakran tette, Ferenc pápa idézte a 19. századi Gustav Mahler zeneszerzőt, aki azt mondta: “A hagyomány nem a hamu imádása, hanem a tűz megőrzése.”

A pápa megvitatta a doktrinális gyülekezet és a Népek Evangelizációs Kongregációja által javasolt változtatásokat, a nagy kúriai irodát, amely támogatja és felügyeli az egyházi erőfeszítéseket hagyományosan “misszionáriusi terület” néven ismert területeken – például Afrikában és Ázsiában.

Hírdetés

A két gyülekezet, mondása szerint, “abban a korban jött létre, amikor könnyebb volt megkülönböztetni két meglehetősen jól meghatározott partot: az egyik oldalon egy keresztény világ és a másik oldalon még mindig evangelizálni kívánt világgal”.

“Ez a helyzet már nem létezik” – mondta a pápa.

“Valójában” – mondta -, az a lakosság, amelyek még mindig nem kapják meg az evangélium kihirdetését, nem csak nem nyugati kontinenseken élnek, hanem mindenütt élnek, különösen a nagyvárosokban, amelyek saját saját lelkipásztori munkát igényelnek. “

“A kereszténység már nem létezik” – mondta. “Manapság nem csak a kultúrát termesztjük, és nem az elsők, vagy a leginkább hallgatottak vagyunk.”

A kereszténység, “különösen Európában, de Nyugat nagy részén is, már nem nyilvánvaló előfeltétele közös életünknek, inkább gyakran elutasítják, megvetik, marginalizálják vagy nevetségessé teszik”.

Az evangelizáció és az „új evangelizáció”, amelyre II. Szent János Pál sürgős lépéseket igényelt, mondta a pápa, ezért maga a Kúriának meg kell változnia és alkalmazkodnia kell.

Ferenc pápa azt mondta a Kúria tisztviselőinek, hogy vannak és lesznek kihívások és komplikációk “azon egyszerű tény miatt, hogy a dicsőséges múlt és a mozgásban lévő kreatív jövő között találunk olyan részeket, amelyben vannak olyan emberek, akiknek szükségük van időre az érettséghez”, és vannak “jogi és intézményi kérdések, amelyeket fokozatosan kell megoldani, varázslatos képletek vagy hivatkozások nélkül”.

“Az egyház minden létezésében és cselekedetében arra hívja fel a figyelmet, hogy az evangélium fényében támogassa az ember integrált fejlődését” – mondta.

A gyülekezet ezt folytatta, folytatva “a leggyengébb és legszegényebb helyzetűek kiszolgálásával a különösen az otthonaik elhagyására kényszerített migránsoknál, akik ebben az időben kiáltást hallatnak az emberiség sivatagában”, és “akik azoknak a szimbólumai, akiket a globalizált társadalom dobott el.”

A gyülekezet – mondta – “arra jött létre, hogy tanúsítsa, Isten számára senki sem” idegen “vagy” kizárt “. Fel akarja ébreszteni a lelkiismeretet, amely közömbösség mutat a Földközi-tenger valósága iránt, amely sokak számára temetővé vált. “

Karácsonykor, mondta a legfontosabb segítőinek: “Isten iránti szeretetnek az ünnepe, az isteni szeretet, amely inspirálja, irányítja és helyesbíti a változásokat, és legyőzi az emberi félelmet, hogy” biztonságot “hagyjon hátra, hogy ismét átfogja a hit “rejtélyét “. ”

A tisztviselőkkel való találkozás után Ferenc pápa elment a Vatikán közönségcsarnokába, hogy üdvözölje a vatikáni alkalmazottakat és családtagjaikat.

Rövid beszédében sürgette őket, hogy mosolyogjanak karácsonyra, és engedjék maguknak, hogy megtapasztalják az újszülött Jézus mosolyát a jászolban, írja a National Catholic Reporter.

“Jézus Isten mosolya” – mondta a pápa. “Azért jött, hogy felfedje a mennyei Atya szeretetét, jóságát, és elsőként így tett, amikor a szüleire mosolygott, mint ahogyan minden újszülött ezen a világon.”

Ferenc pápa sürgette az alkalmazottakat, hogy fordítsanak egy kis időt a betlehemre; “nézz a Jézus babára, és érezd, hogy Isten mosolyog rád és a föld minden szegényeire, mindazokra, akik megváltásra várnak, azokra, akik egy testvériségesebb reményre számítanak, ahol már nincs háború vagy erőszak, ahol minden férfi és nő képes méltósággal élnek, mint Isten fiai és leányai. ”

Címlap: Ferenc pápa éves beszéde miközben karácsonyi áldást ad a Római Kúria tagjainak Vatikánban. (CNS fotó / Paul Haring)

Magyar Tudat Nemzeti Hírportál

The post Ferenc pápa: A kereszténység már nem létezik appeared first on Magyar Tudat Nemzeti Hírportál.


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »