Felújították Szent Donát a kéktúra útvonalán fekvő szobrát a kistolmácsi szőlőhegyen

Felújították Szent Donát a kéktúra útvonalán fekvő szobrát a kistolmácsi szőlőhegyen

Augusztus 7-én a Rockenbauer-emléktúra keretében sokan elhaladtak a kistolmácsi szőlőhegyen a Szent Donát-szobor előtt. Az egyházközség tagjai is a kéktúra útján haladva érkeztek a szoborhoz, hogy megünnepeljék Szent Donát emléknapját. Az alkalomra felújították az 1784-ben állított szobrot.

A felújítást Szörfi Ferenc végezte, aki mintegy húsz út menti keresztet javított, festett újra önkéntes munkával a plébánia területén.

Az egybegyűltek ősi szokás szerint kérték Szent Donát közbenjárását a szőlőtermésért, a villámcsapás ellen, és hálaadó litániával mondtak köszönetet a gondviselő Istennek, aki javaival táplálja az embert.

Arezzói Szent Donát számos borvidék védőszentje; emléknapját augusztus 7-én ünnepeljük. Különösen az elemi károk, villámcsapás, jégeső ellen kérik közbenjárását. Kultusza a rajnai borvidéken a legerőteljesebb, de Magyarországon is van hagyománya. Szobrát főként a szabadban, utak mentén állították fel.

Hírdetés

Donát ókeresztény püspök volt, aki a közép-itáliai Arezzo püspökeként 362-ben szenvedett mártírhalált. Legendája szerint egy mise alkalmával a pogányok kiütötték a szent kelyhet a kezéből, ami a földre esett, és összetört.

Egy másik Szent Donáthoz kötődő történet szerint amikor 1652-ben ereklyéit Rómából a Rajna-vidéki Münstereifel városába vitték, a kísérő papot villámcsapás érte, ám semmi bántódása nem esett.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye/Kistolmácsi templom Facebook-oldala

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »