Felteszi az értelmes kérdést

Ez a műsor általában nem izgalmas, de most a műsorvezető Ungár feltesz egy igencsak érdekes kérdést:

A lényeg: vajon mi lehet annak az oka, hogy míg a régió többi ex-kommunista országában a jobboldal volt a nyugati integráció lelkes híve és a baloldal meg legalábbis óvatos, addig Magyarországon ez pont fordítva zajlott.

Most azt hagyjuk, a baloldal igazi baloldal-e és a jobboldal igazi jobboldal-e, nevezzük balnak és jobbnak azt, ami magát annak mondja/mondta.

Lakner nem válaszol rendesen, elkeni a kérdést, keményen csúsztat is. Ungár láthatóan megpróbálja ezt felfűzni az MSZP 1989-1991 közti belső vitájára a népiek és a liberálisok között, mely az utóbbiak totális győzelmével végződött. Lakner igyekszik az egészet leszűkíteni a gazdaságpolitikára, ami persze szintén nem érdektelen, de nem ez a lényeg.

Hírdetés

A lényeg nem hangzik így el: Magyarországon nem a bal-jobb az igazi ellentét, hanem a kuruc-labanc. A baloldal a labanc, a jobboldal a kuruc. S amikor megjelenik idegen eszme bármely oldalon, az gyorsan elpárolog.

Az antalli eszme éppen jobboldali labancság megpróbálása volt, ahogy a Fidesz is ezt tette középső szakaszában – mindkettő eltűnt. Ahogy a baloldali kurucság se tudott soha sikeres lenni: ezért vesztett Pozsgay annak idején, s ezért lett vége a schifferi LMP-nek is.

S persze most hiába próbál Ungár újraschifferizálódni, ez a vonat már elment. De nem ez a lényeg, csak úgy eszembe jutott.

A lényeg: így lett a baloldal szó a liberalizmus és nyugatpártiság szinonímája.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »