Felszólította a rafahi offenzíva leállítására a Nemzetközi Bíróság a világ lerkölcsösebb népirtóját

A Nemzetközi Bíróság (ICJ) a Dél-afrikai Köztársaság által Izraellel szemben indított eljárás keretében felszólította pénteken Izraelt, hogy azonnal állítsa le katonai offenzíváját a dél-gázai Rafah városa ellen, és vonuljon ki a területről a palesztin lakosságra leselkedő további kockázatok elkerülése érdekében.

A Nemzetközi Bíróságon indított keresetében a Dél-afrikai Köztársaság népirtás vádjával további sürgősségi intézkedéseket sürgetett Izraellel szemben, valamint a Rafah elleni izraeli offenzíva leállítását kérte. A május közepén tartott meghallgatáson Izrael hamisnak nevezte és visszautasította a vádakat, majd arra kérte a bíróságot, utasítsa el a keresetet, mert – véleménye szerint – az ideiglenes intézkedések meghozatalára vonatkozó dél-afrikai kérés alaptalan.

Az ENSZ hágai székhelyű bíróságának elnöke, Nawaf Salam libanoni ügyvéd a végzés részleteit ismertetve közölte: Izraelnek "azonnal le kell állítania katonai offenzíváját Rafah területén és minden más akcióját, amely olyan életkörülményeket okozhat a gázai palesztinoknak, amelyek a népcsoport teljes vagy részleges fizikai megsemmisítését okozhatják".

Salam "katasztrofálisnak" nevezte a rafahi humanitárius helyzetet, és azt mondta: eddig több mint egymillió ember kényszerült elhagyni otthonát, és nem hitelt érdemlőek azok az állítások, amelyek szerint Izrael biztonságot és humanitárius hozzáférést biztosít a palesztin lakosság számára.

Az ENSZ-bíróság kitért a határátkelőhelyek helyzetére is, és úgy foglalt állást, hogy azokat a lehető leghamarabb újra meg kell nyitni, hogy a humanitárius segélyek bejussanak a gázai területre. A bíró hozzátette: az ENSZ megfigyelőinek a lehető leghamarabb be kell jutniuk a területre, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy semmilyen esetleges háborús bűncselekmény bizonyítéka "nem tűnik el onnan".

Hírdetés

Nawaf Salam közölte, a pénteken kihirdetett végzés meghozatalára azért volt szükség, mert a bíróság által januárban, majd márciusban elrendelt ideiglenes intézkedések nem kezelik teljes mértékben az ostromlott palesztin enklávéban kialakult helyzetet.

A Nemzetközi Bíróság végezetül arra kötelezte Izraelt, hogy egy hónapon belül tegyen jelentést az elrendelt intézkedések alkalmazásában elért előrehaladásról.

A pénteki döntés idén a harmadik, amelyben a 15 bíróból álló testület előzetes végzést adott ki a halálos áldozatok számának megfékezésére és a humanitárius állapotok enyhítésére Gázában. Noha a végzések jogilag kötelező erejűek, a bíróságnak nincs eszköze arra, hogy végrehajtassa azokat.

A Dél-afrikai Köztársaság első alkalommal december végén kérte annak megállapítását a bíróságtól, hogy Izrael megsértette a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségeit a Hamász palesztin szervezet elleni katonai fellépésével Gázában. Ezzel egy időben ideiglenes intézkedések meghozatalát kérte a harcok leállítására.

Január végén kihirdetett végzésében a Nemzetközi Bíróság felszólította Izraelt, hogy gázai katonai műveletei során tegyen meg minden intézkedést a népirtás megelőzésére. Márciusi végzésében a bíróság elsősorban azt hangoztatta, Izraelnek biztosítania kell, hogy katonai erői ne kövessenek el népirtást, és szavatolnia szükséges az esetleges népirtás bizonyítékainak megőrzését.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »