Félszáz acélszoborból nyílt kiállítás Komáromban

Félszáz acélszoborból nyílt kiállítás Komáromban

Hírnév a fémnek címmel acélszobrászati kiálltás nyílt csütörtökön délután a komáromi Limes Galériában, melyen a K-ARTS Művészeti Gyűjtemény mutatkozott be.

A K-Arts és a Felvidéki Magyar Szépművészeti Egyesület együttműködésében létrejött acélszobrászati kiállításon nemzetközileg is elismert művészek alkotásain keresztül látható és tapasztalható, milyen széles határok között mozoghat az indusztriális művészet.

Árvai István, a KÉSZ Csoport művészeti vezetője a szervezet bemutatásakor elmondta, a KÉSZ Csoport egy sok cégből álló, magyar tulajdonú, több országban jelen lévő, kecskeméti központú, ipari és szolgáltató konglomerátum.

Mecenatúra programjuk részeként hozták létre az elsősorban képzőművészetre és az iparművészetre összpontosító K-ARTS Művészeti Alapítványt, mely szervezet gondozza a folyamatosan gyarapodó kortárs K-ARTS Művészeti Gyűjteményt. A művészeti vezető hangsúlyozta, ezen alkotások közül válogatták ki a komáromi Limes Galériában bemutatott acélszobrok és egyéb, indusztriális alapanyagból készült műalkotások kollekcióját. „A művek jelentős része a K-ARTS által 2004 óta szervezett acélszobrászati nemzetközi alkotótábor keretében készült. A kecskeméti gyártelepen megrendezett alkotóműhelyek lehetőséget biztosítanak az üzemi technológiák kiaknázására, különböző acélalapanyagok felhasználására, indusztriális hátterű formaalkotásra” – fogalmazott.

Hírdetés

A kiállítást Nagy T. Katalin művészettörténész nyitotta meg, aki kiemelte, páratlan lehetőség a képzőművészeknek, hogy a kecskeméti acélszerkezeteket gyártó ipartelep egyik csarnokát a kéthetes alkotótábor idejére birtokba vehetik, hiszen itt „olyan szobrokat valósíthatnak meg, amelyeket műtermi körülmények között nem” – fogalmazott.

A művészettörténész rámutatott: a kiállítást megtekintő közönség megtapasztalhatja mindazt a sokféleséget, amely jelen van a kortárs szobrászatban. „Térbeli művészet ez, mely azonban az időben létezik és szorosan kötődik a korhoz, amelyben született” – mondta Nagy T. Katalin, aki azt reméli, mindenki talál olyan alkotást a kiállításon, amely megérinti és elgondolkoztatja.

Az október 15-ig látogatható kiállításon többek között Barabás Márton, Bukta Imre, Demcsák Dóra Vanda, Dobó Bianka, Drabik István, Cseke Szilárd, Ecsedi Zsolt, Fock Máté, Gergely Réka, Gerber Pál, Collin Hope, Hack Ferenc, Kazi Roland, Kopasz Tamás, Korompai Péter, Majoros Áron Zsolt, Majoros Gyula, Mata Attila, Mátyási Péter, Orosz István, Plank Antal, Rabóczky Judit Rita, Meghan Salgaonkar, Szirmai Nóra, Szurcsik József, Tettamanti Béla, Ujházi Péter, Lata Upadhyaya, Verebics Ágnes kiállított alkotásai tekinthetők meg.

(Szalai Erika/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »