Félrevezette a parlamentet Farkas Flórián

Félrevezette a parlamentet Farkas Flórián

Valótlan adatokat közölt a parlamenttel Farkas Flórián, Orbán Viktor megbízottja, aki az Országos Roma Önkormányzat elnöke volt. A cigány politikus életrajzában azt állította, az ELTE jogi karán szerzett diplomát, ám kiderült, ez nem igaz, amit végül a képviselő is elismert tegnap.

Nem mondott igazat diplomájáról Farkas Flórián miniszterelnöki megbízott, aki parlamenti életrajzában azt állította, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Állam- és Jogtudományi Karán szerzett oklevelet. Tegnap kiderült, hogy a Fidesz országgyűlési képviselője nem a jogi karon végzett, és korábbi állításával ellentétben az sem igaz, hogy óraadó tanár volt a karon. Mindezt részben ő maga is megerősítette tegnap helyesírási hibáktól hemzsegő sajtóközleményében. Mint írta, a szakdolgozata „meglétét – nemlétét fírtató” hamis állításokkal ellentétben ő az Eötvös Lóránd (sic!) Tudományegyetem Társadalomtudományi Karán adott le szakdolgozatot. Ezzel egyébként beismerte, hogy korábban nem mondott igazat. A politikus egyúttal közölte: „Megtámadtatásom jogán (sic!) azonnali helyreigazítást és az alaptalan hír azonnali eltávolítását kérem minden érintett médiafelülettől.”

Lapunk tegnap számolt be Farkas Flórián tanulmányainak gyanús körülményeiről, miután főként cigány politikai körökben az a szóbeszéd járt, hogy a roma politikus végzettsége erősen megkérdőjelezhető. A pletyka nem volt alaptalan. Kiderült ugyanis, hogy Farkas Flórián néven két szakdolgozatot is leadtak az ELTE-n. Az egyiket 2003-ban a jogi karon, a másikat 2005-ben a társadalomtudományi karon. Az előbbi diplomamunka témája az országgyűlési képviselők mentelmi joga volt, az utóbbit pedig az uniós csatlakozás hatásai a magyarországi cigányság életkörülményeire címmel adták le. Csakhogy a jogi karra leadott dolgozatot nem a roma politikus adta le, hanem egy névrokon karcagi ügyvéd. Dr. Farkas Flóriánra az Index.hu bukkant rá cikkünket követően. A jogászt lapunk is megkereste; kérdésünkre elmondta, nem ismeri személyesen a roma politikust, az egyetemen nem találkozott vele, ám – ahogy fogalmazott – többször akadt gondja a névazonosság miatt, ezért az utóbbi időben már a saját neve megváltoztatásán gondolkozik.

Mivel Farkas Flórián néven az ügyvéd szakdolgozata az egyetlen, amit az ELTE Jogi Karán leadtak, magától értetődő, hogy Orbán Viktor bizalmasa nem végezhetett ott, de óraadó tanár sem lehetett (bár ő ezt állította életrajzában). Utóbbiról már Klinghammer István beszélt a Magyar Nemzetnek, aki az egyetem rektora volt 2000 és 2006 között, vagyis éppen akkor, amikor a miniszterelnöki megbízott az intézmény hallgatója volt. Az ELTE egykori első embere is úgy emlékezett, hogy a roma politikus valójában a társadalomtudományi karra járt, azaz oda, ahol a másik diplomamunkát leadták Farkas Flórián név alatt.
Az egyetem honlapján elérhető adatok alapján ezt a dolgozatot a politikaelméleti szakon adták le. Lapunk megkereste a tanszék – azóta már nyugdíjba vonult – vezetőjét. Vida István emlékezett az akkor már jelentős politikai pályát bejáró Farkasra. Mint mondta, a roma vezető csupán az első évben járt be az egyetemre, aminek okaira rá is kérdezett, s azt a választ kapta tőle, hogy elfoglaltságai miatt nem tud bejárni. Ugyanakkor a vizsgákon többször megjelent a képviselő.

Hírdetés

Farkas csak a félév elején és végén ment be az egyetemre

Az egykori tanszékvezető szavaival vág egybe lapunk egyik olvasójának levele is, aki azt állítja, évfolyamtársa volt a roma politikusnak az egyetemen – ahogy fogalmazott: legalábbis papíron. Mint írta, előbb a bölcsészettudományi, majd a társadalomtudományi karon „tanultak együtt” a politikussal. A levélíró szerint Farkas csak a félév elején ment be az egyetemre aláíratni a tárgyait, illetve év végén látták beíratni a jegyeit. Az általa leadott szakdolgozat időpontja is érdekes. A Magyar Hírlap ugyanis 2003 nyarán közölt cikket arról, hogy az akkor 386 fős parlament képviselői közül 24 politikusnak nincs felsőfokú végzettsége, 5-nek pedig még érettségije sem. A lap az utóbbi politikusok között említette Farkas Flóriánt is. Mint írták, „valószínűleg” neki sincs érettségije: az életrajzából hiányoznak a tanulmányokra vonatkozó adatok, továbbá a lapnak többen is azt állították, a politikus nem szerezte még meg az érettségit. Az érintettet pedig hiába kereste a lap, nem tudták utolérni. Érdekes az ügyben, hogy Farkas épp akkor maradt néma, amikor már aktív hallgatóként tanulmányai derekán járt az egyetemen, ami inkább büszkélkedésre adhatott volna okot számára.

A politikus végzettségének ügye ezt követően is felbukkant, ám Farkas akkor sem kívánta tisztázni az ügyet. Legutóbb 2012-ben követelte kéttucatnyi roma fiatal és politikus a roma önkormányzat Dohány utcai székháza előtt, hogy az akkor még a szervezetet vezető képviselő adjon számot arról, miért nem szerepel önéletrajzában, hogy hol és mikor érettségizett. Mindezt a Farkas által meghirdetett, törvényességen, erkölcsösségen és szakmaiságon alapuló új cigánypolitika jegyében kérték a tüntetők, akik egyben azt követelték tőle, mutassa meg érettségi bizonyítványát és egyetemi diplomamunkáját az indexkönyvével együtt. A székház azonban zárva volt, Farkas Flóriánt nem lehetett elérni, később sem reagált a kérésre.

Farkas Flórián szakdolgozatának ügyében egyébként megkerestük az Országgyűlést is, ugyanis a Ház honlapján ott mindezek alapján valótlan adatok szerepelnek Farkas tanulmányait illetően. Többek közt arról érdeklődtünk, hogy az országgyűlési képviselők esetében ellenőrzik-e azt, hogy az általuk megadott adatok megfelelnek-e a valóságnak, mielőtt ezeket az adatokat feltöltik a parlament közhiteles oldalára. Lapzártánkig azonban nem kaptunk választ kérdéseinkre. Az, hogy az Országgyűlés honlapján valótlan adatok szerepelhetnek, egyébként azért is figyelemre méltó, mert például a köztisztviselők, illetve közalkalmazottak esetében kötelező csatolni a munkáltatónak a végzettségüket igazoló dokumentumokat.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 01. 15.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »