Félmillió ember részvétele a pápalátogatáson komoly kockázatot jelent

Félmillió ember részvétele a pápalátogatáson komoly kockázatot jelent

A szeptemberi szlovákiai pápalátogatásra a higiénikusok és egészségügyi szakemberek szerint mintegy félmillió ember, a szertartásokra 60 ezer, a sasvári búcsúra pedig legalább 350 000 ember várható, és előre figyelmeztetnek, hogy ez komoly járványügyi veszélyekkel járhat.

Az egészségügyi tárca megállapította, hogy az ország már a koronavírus-járvány harmadik hullámának elején tart. Martin Pavelka epidemiológus, a Nemzeti Egészségelemző Intézet adatai alapján arról tájékoztatott, hogy

A legnagyobb növekedést pedig az új tanév elején illetve a diákkollégiumok megnyitása után várják, azaz szeptemberben. A legnagyobb veszélyt pedig a beoltatlanok jelentik.

“Ilyen nagyszabású rendezvényt egy járvány csúcsán rendezni nem a legüdvösebb” – jelentette ki Martin Pavelka, megjegyezve, hogy még akkor is kockázatos, ha a szertartásokra csak beoltottakat engednek be.

Hírdetés

Az egészségügyi minisztérium államtitkára Jana Ježíková elmondta, hogy a legutóbbi minták közül 40 százalék már a delta-variánst tartalmazta.

A pápalátogatás szertartásain résztvevő hívek számát az Egészségügyi Hivatalnak kell pontosítania, a  jelentkezését és a jegyek kiküldését a Szlovák Püspöki Konferencia intézi. A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ pedig ellenőrzi majd, hogy akik a résztvevők jegyzékében szerepelnek, megkapták-e az oltást. A központnak azonban csupán a hazai résztvevőket lesz lehetőségük ellenőrizni, azokat, akik szlovákiai születési számmal rendelkeznek. Ezért

A gyermekorvosok azonban figyelmeztetnek, hogy éppen a gyerekek lehetnek a harmadik hullámban a vírushordozók. A vírus jelenlétének tünetei pedig a fejfájás, a magas láz, az orrfolyás, azaz a szokásos cseppfertőzés illetve náthaláz tünetei.

“A pápalátogatás iránt persze ugyancsak sokan érdeklődnek a beoltatlanok közül, akik megelégszenek majd azzal is, ha csak a kerítések mögül figyelve lehetnek részesei a szentatya jelenlétének” – jegyezte meg Barbora Mareková, a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ részlegvezetője.

(BM/Felvidék.ma/Pravda) 


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »