Felmérés: Szlovákiában a lakosság 15 százalékának nincs semmilyen pénzügyi tartaléka

Nyitókép: SITA

Szlovákia lakossága 15 százalékának nincs semmilyen pénzügyi tartaléka, 18 százalékuknak pedig alacsonyabb a megtakarítása, mint a háztartás havi jövedelme. A lakosság többsége havi 120 eurónál kevesebb összeget tud megtakarítani a fizetéséből, 15 százalékuk pedig nem tud megspórolni semmit. Ez derül ki a Home Credit cég számára végzett felmérésből. A válaszadók ötöde (20 százalék) ugyanakkor azt mondta, hogy anyagilag jobban boldogul, mint tavaly.

A felmérés azt is kimutatta, hogy az emberek 13%-a 80-120 eurót takarít meg havi jövedelméből, további 14%-uk 120-ról 200 eurót, kilenc százaléka pedig 200-320 eurót. Száz válaszadóból tíz  320-600 eurót is félre tud tenni havonta, százból három pedig 1000 eurónál is többet.

Hírdetés

A felmérés szerint a lakosság nagy része számára irreális dolog, hogy több fizetésnyi összegű pénzügyi tartaléka legyen váratlan kiadások vagy rövid távú bevételkiesés esetére.

A háztartásoknak törekedniük kellene arra, hogy havi bevételeik legalább valamivel magasabbak legyenek, mint a kiadásaik. Segítene például, ha minden fizetésből egy előre elkülönített összeget félretennlnek, amihez a háztartás előre nem látható események esetén nyúlni tud.

teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »