Felmérés: Az ukránok fele támogatja a halálbüntetés visszaállítását Ukrajnában

Felmérés: Az ukránok fele támogatja a halálbüntetés visszaállítását Ukrajnában

A megkérdezett polgárok 51%-a támogatja a halálbüntetés Ukrajnában való visszaállításának gondolatát – derül ki a Rating szociológiai csoport által végzett „Függetlenség generálása: értékek és motivációk” című szociológiai felmérés adataiból.

Ugyanakkor 45% ellenzi, 4% pedig nem tudott válaszolni a kérdésre.

Ezt az elképzelést leginkább az idősek, a szegényebbek, az alacsony iskolai végzettséggel rendelkezők, a férfiak támogatják, valamint azok, akik negatív érzelmeket tapasztalnak önmagukkal szemben (szégyen, harag, szomorúság, közöny és félelem) – írja az Unian.net.

Többek között, a 61 év feletti emberek 57%-a támogatja a halálbüntetést, míg a 16-24 évesek körében csak 37%, a 25-30 évesek között pedig 46%.

Hírdetés

A megkérdezett férfiak körében 55% támogatja a halálbüntetést, a nők körében pedig 49%.

Regionálisan nézve Kijev ellenzi a halálbüntetést (55%), ezt követi Galícia (52%) és Nyugat (47%) – valószínűleg az Istenbe vetett hit magasabb szintje miatt.

Ugyanakkor a válaszadók 58%-a délen, 55%-a Közép-Ukrajnában és 54%-a keleten a halálbüntetés mellett van.

Ukrajnában a halálbüntetések végrehajtására vonatkozó moratórium 1995-ben lépett hatályba, de csak 1997 óta kezdett működni. 1999. december 29-én az ukrán alkotmánybíróság elismerte, hogy a halálbüntetés ellentétes az ukrán alkotmánnyal.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »