Felmérés: a romániai lakosság csaknem fele beoltatná magát koronavírus ellen

Felmérés: a romániai lakosság csaknem fele beoltatná magát koronavírus ellen

A romániai lakosság 48 százaléka beoltatná magát koronavírus ellen az IMAS legfrissebb felmérése szerint.
Az Europa FM felkérésére, december 8–21. között 1010 személy megkérdezésével készült közvélemény-kutatás során a válaszadók 34,7 százaléka mondta azt, hogy bármilyen körülmények között kész beoltatni magát, további 13,3 százalék pedig közölte, csakis abban az esetben igényli a vakcinát, ha azt ingyenesen bocsátják a rendelkezésére.

45,7 százalékra rúg eközben azoknak az aránya, akik ellenzik a Covid-19 elleni oltást.

A megkérdezettek 59 százaléka ugyanakkor úgy gondolja, hogy a háziorvosával közösen kellene eldöntenie, hogy milyen oltást kapjon, 26 százalék szerint ezt mindenkinek magának kell eldönteni, 12 százalék szerint pedig a döntés joga a hatóságokat illeti meg.

A válaszadók 29 százaléka véli eközben úgy, hogy a mostanáig kifejlesztett vakcinák nagyjából hatékonyak, 14 százalék pedig nagyon bízik ezek hatékonyságában.

Hírdetés

A megkérdezettek 26 százaléka mondta azt, hogy kismértékben tartja hatékonynak az új oltásokat, 24 százalék szerint pedig csak nagyon kicsit hatékonyak.

A felmérés hibakszázaléka +/–3,1%.


Amint arról korábban beszámoltunk, egy december 22-én közzétett, az Avangarde által készített közvélemény-kutatás eredményei még azt mutatták, hogy a romániai lakosság mindössze 30 százaléka kész kérni a vakcinát az oltási kampány során, 29 százalék visszautasította a vakcinát, 29 százalék pedig azt mondta, még nem döntött a témában.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »