Felmérés: A lakosság többsége sem ügyvivő kormány, sem újabb Heger-kormányt nem akar

A karácsony előtti politikai földrengés nagyjából négy lehetőség elé állította a szlovák belpolitikát: Erről a négy eshetőségről kérdezte a lakosságot a Focus-ügynökség legfrissebb felmérésében, amit a Markíza televíziónak és a SME balliberális napilapnak készített.

Eszerint a lakosság többsége (59 százalék) új, előrehozott választásokat szeretne, tavasszal vagy nyáron. Rendes időben, vagyis 2024 tavaszán választásokat csak mindössze 19 százaléknyian akarnak.

A felmérés arra is rákérdezett, hogy a választásokig milyen kormányzási „módot” részesítenének előnyben a választók. Az eredmény szerint

Hírdetés

Első ránézésre azt látni, hogy az ügyvivő kormány a második legnépszerűbb választás. Most nézzük, a fenti számoknak milyen értelmezései lehetnek:

Egészen furcsa eredmény született a parlamenten kívüli Progresívne Slovensko esetében, az ő választóiknak 29 százaléka nem akar előrehozott választást – ezzel az aránnyal a párt a harmadik helyen áll az SaS és a KDH után (ez utóbbi szintén parlamenten kívüli…).

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »