Felgyújtott levélszavazatok: Varga Judit januári rendelete könnyíthette meg a visszaéléseket

Felgyújtott levélszavazatok: Varga Judit januári rendelete könnyíthette meg a visszaéléseket

Ahogy arról beszámoltunk, szerdán több, a magyarországi választásokra szánt szavazólapot találtak zsákokba gyűjtve, a Marosvásárhelyt Jedd községgel összekötő országút mellett. A helyszínen készült képeken jól látszik, hogy már kitöltött szavazólapokról van szó és néhányon az is kivehető, hogy kikre adták le a szavazatukat azok, akiknek borítékja az illegális hulladéklerakat szemétkupacai között végezte. Az egyik szavazólapon kivehető egy az ellenzéki koalícióra behúzott X, egy másikon pedig a Mi Hazánkra adta le valaki a voksát.

Az ellenzék szerint most megfogták a Fideszt

Márki-Zay Péter közösségi oldalán közzétett posztjában azt írta: „Most megfogtuk őket: kidobott szavazólapokat találtak Erdélyben, egy Marosvásárhely melletti hulladéklerakatban. Mindig is tudtuk, hogy csalnak a választáson, de most mindenki láthatja, hogy milyen eszközökkel. Úgy tűnik, egyre többen gondolják Erdélyben is, hogy a Fidesznek mennie kell. Ők pedig annyira rettegnek a vereségtől, hogy még a legegyértelműbb csalástól sem riadnak vissza: szó szerint szemetet akartak csinálni a választói akaratból”.

Az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje szerint most nem fog sikerülni a csalás, a végsőkig el fognak menni, a jogászaik már dolgoznak a következő lépéseken.

Az Egységben Magyarországért megsemmisítené a levélszavazatokat, mert egyértelmű a választási csalás

Online sajtótájékoztatót tartott az Egységben Magyarországért pártszövetség „Választási csalással bukott le a Fidesz. Azonnal semmisítsék meg az összes határon túli levélszavazatot!” címmel, miután szerdán több, a magyarországi választásokra szánt szavazólapot találtak zsákokba gyűjtve, a Marosvásárhelyt Jedd községgel összekötő országút mellett építkezési hulladékok között.

A Jobbik politikusa, Z. Kárpát Dániel úgy látja, hogy a mai esetek egyértelművé tették, hogy választási csalás történt és nincsenek biztonságban a határon túli magyarok szavazatai.

„Úgy tűnik, ami a kommunistáknál a kék cédula volt, az ma a Fidesznél a levélszavazat”

– szögezte le Z. Kárpát, aki szerint ezt csak úgy lehet kompenzálni, hogy vasárnap mindenki elmegy szavazni.

Választás rendje elleni bűncselekmény miatt feljelentést tesz a TASZ

A civil jogvédő szervezet szerint ha bebizonyosodik, a mostani csalás azzal egyenértékű, mintha politikai vélemény alapján nem engednének be egyes szavazókat a szavazóhelyiségbe. Közölték, „ez a párhuzam büntetőjogi értelemben is igaz, ezért feljelentést teszünk választás rendje elleni bűncselekmény miatt”.

A marosvásárhelyi rendőrség zsákokba gyűjtötte a felbontott levélszavazatokat

A marosvásárhelyi rendőrség munkatársai a helyszínre zsákokba gyűjtötték a felbontott levélszavazatokat, és a kiikszelt, összegyűrt, el nem égett szavazólapokat. Ezek innentől bizonyítékként szolgálnak az eljárásban.

Parászka Boróka marosvásárhelyi újságíró Facebook posztjában azt írta: „a papírlapok mellett elszenesedett papírmaradékot, pernyét is zsákokba gyűjtöttek, nem tudni egyelőre hány szavazólap került elő, hányat égettek vagy égethettek el.”

A határon túli magyarok levélszavazása ügyeskedésekre, választási csalásokra adhat lehetőséget

Hírdetés

Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója lapunknak elmondta, „körülbelül 20-25 feltépett borítékot találtak, benne a szavazólapokkal. Tehát nem úgy tűnt, hogy ezeket a szavazólapokat vissza akarták volna ragasztani, és a másik, ami érdekes, hogy hiányoznak belőlük a nyilatkozatok”.

Gáspárik szerint az egyik legnagyobb gond az ilyen, vagy ehhez hasonló ügyekkel, hogy jogilag nem lehet vele kezdeni semmit, mert nem ütközik semmilyen román jogszabályba ezért panaszt legfeljebb a sóhivatalban tehetnek.

A határon túli magyarok levélszavazása és ez a fajta módszertana a jogszabálynak, ügyeskedésekre, azaz választási csalásokra adhat lehetőséget

– fogalmazott az Alfahírnek.

A román rendőrség legfeljebb csak rögzítheti a nyomokat, de a hazai választási törvényt nem lehet Romániában alkalmazni

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója kifejtette, a jogilag legalábbis ellentmondásos helyzet alapján a román rendőrség is legfeljebb rögzíthette a nyomokat, de más dolga nincs az ilyen jellegű választási csalással, hiszen

a magyar választási törvényt nem lehet Romániában alkalmazni.

További részleteket interjúnkban olvashat.

A helyzet a Vajdaságban sem jobb: „eltűnhetnek” a nem fideszes választók szavazólapjai

Miután március 11-én kiderült, hogy a Fideszhez közel álló Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) fogja kivinni a szavazólapokat a voksolni óhajtó kettős állampolgároknak, a Szabad Európa néhány napja arról írt, hogy nem kapta meg a szavazólapját több olyan vajdasági magyar, akiről köztudott, hogy nem Fidesz-szavazó. Egy vajdasági magyar például azt mondta a lapnak, simán bemehet „a szabadkai magyar konzulátusra egy zsák szavazattal, mondván, hogy meghoztam a levélszavazatokat”, senki se fogja megkérdezni, honnan voltak azok.

A lap szerint kiderült, hogy VMSZ-aktivisták erőszakosan próbálják meg rávenni az embereket a szavazásra. Egyes emberek szerint nem is mondták el az aktivisták, kicsodák-micsodák ők, de volt, aki a VMSZ aktivistájaként mutatkozott be. A sok panasz miatt egy héttel nyilatkozata után, március 18-án már tagadta Pásztor, amit mondott.

A Szabad Európa több forrása szerint

létezik a VMSZ-nél egy feketelista azokról, akik nem Fidesz-szavazók.

Január elején varga Judit rendeletével könnyíthették meg a visszaéléseket

Varga Judit igazságügyi miniszter idén január 11-i, Magyar Közlönyben megjelent rendelete alapján a választópolgár „személyesen vagy egyéb – meghatalmazással nem rendelkező – személy általi kézbesítésével, vagy a külképviseletnek címzett külső borítékba helyezve postai szolgáltató útján eljuttathatja bármely külképviseleti választási irodába, vagy 2022. április 3-án 6.00 órától 19.00 óráig eljuttathatja bármely országgyűlési egyéni választókerületi választási irodába”.

A változást számos kritika érte, és mint arról Hadházy Ákos független parlamenti képviselő februárban Facebook-oldalán beszámolt, kérdésére a Nemzeti Választási Iroda elárulta neki, hogy 2018 és 2021 között összesen 3085 „elhunyt határon túli honfitársunkat jelentettek ki a szavazásra jogosultak közül”.

Az adatokat összegezve Hadházy szerint elmondható, hogy

„a határon túlról levélben szavazók listáján több mint 15 ezer halott is lehet, akik helyett sajnos a buzgó fideszes aktivisták minden további nélkül el tudják küldeni levélben a szavazatokat”.

A képviselő arról is érdeklődött a Választási Irodánál, hogy mit tesznek az ellen, hogy a hozzátartozók ne szavazhassanak az elhunytak nevében. Hadházy szerint „a válasz egyáltalán nem megnyugtató”, ugyanis kiderült, hogy egyrészt „beadtak egy törvényjavaslatot arról, hogy aki több választáson inaktív, azt töröljék a rendszerből”, másrészt „állítólag kiadtak egyszer valami közleményt, hogy jó lenne lejelenteni az elhunytakat”, ezek a lépések azonban nem oldják meg a problémát.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »