Felföldi László a pécsi székesegyház búcsúján: Öltsük magunkra mi is a krisztusi arcot

Felföldi László a pécsi székesegyház búcsúján: Öltsük magunkra mi is a krisztusi arcot

A pécsi Szent Péter és Szent Pál-székesegyház védőszentjeinek főünnepén Felföldi László pécsi megyéspüspök jelen lévő paptestvéreivel együtt mutatott be szentmisét az egyházmegye főtemplomában.

Szent Péter és Szent Pál apostolok vértanúsága közös üzenet. Különös ajándék az ő közösségük, az ő egységük Krisztus mellett. Megerősítenek bennünket a mi papi, egyházi közösségünkben, hogy megértsük: Krisztus ugyanerre hívott. Tanuljuk meg, amit meg kell, utána mondjuk el szívünkkel, ajkunkkal, életünkkel az Ő üzenetét, ahogy azt Szent Péter és Szent Pál apostolok tették – fogalmazott köszöntésében a főpásztor, aki hálájának adott hangot, hogy Mayer Mihály nyugalmazott megyéspüspökkel és a paptestvérekkel együtt imádkozhatnak, ünnepelhetnek.

Krisztus választott bennünket, Krisztus hívott meg – emelte ki homíliája kezdetén Felföldi László arra utalva, hogy Szent Pétert és Szent Pált is Jézus választotta ki és hívta szolgálatra. Ezt követően a két főapostol kapcsán egy-egy életképet mutatott be.

Szent Péter estében felelevenítette római tevékenységét, amikor az üldözés kitörését követően az Egyház mentésére kényszerült. Úgy dönt, menti az Egyházat, menti az életét. Ismerjük a történetet. A város határánál találkozik Jézussal, és megkérdezi tőle: „Hová mész, Uram?” Valójában fordított a kérdés, mert Péter visszafordul. Hová mész? Hová tartasz? Ha most ránézünk magunkra, a családra, a keresztény küldetésre, akkor nem ugyanezt tapasztaljuk? Mintha menekülnénk, távolodnánk attól, amiért jöttünk, amiért Krisztus meghívott, amiért igent mondtunk Krisztusra. Ma este Krisztus ezt kérdezi tőlünk: Hová mész? Hová tart a te életed? Távolodsz, menekülsz, elbizonytalanodtál? Milyen a te hited? Mitől félsz? Mit akarsz megmenteni és mit, kit akarsz szolgálni? 

Hányszor és hányszor áll ott Krisztus az utunk szélén és kérdezi: Hová mész?

Kéri, akarja, hogy ne félj, hogy fordulj vissza, ne távolodj magadtól, az eredeti szeretetedtől. Ott van rád szükség!

Szent Pál apostol képe az üldözőé, akit „elcsíp” Jézus. Ő is kérdez – emlékeztetett a püspök: „Ki vagy te, Uram? Ki vagy Te, hogy meg tudsz állítani?” Nem tudom megoldani a kérdést, harcolok. Ebből a harcos férfiból Jézus harcos követőt formál, alakít. Ő lesz az, aki tudomásul veszi, hogy a krisztusi üzenetnek van egy harcos oldala.

Szent Pál óriási akaratról tesz tanúbizonyságot az üldöztetés, majd pedig a misszió útján. Míg előbbi esetében a saját akarata, utóbbi során már az Isten akarata érvényesül. Az ő akarata megöl másokat még saját magát is, de ha az Úr akaratát teljesíti, akkor abban élet van – mutatott rá a főpásztor. – Ez az a szeretetharc, amelyben nincs vesztes, csak győztes. Ez az a szeretetküzdelem, amit csak együtt nyerhetünk meg. Senkit nem kell legyőzni, csak mindenkit emelni, erősíteni és segíteni. „Öltsétek fel a világosság fegyverzetét” – azaz van egy belső látás, erő, ami mindent felülmúl.

Hírdetés

Az értelmi és érzelmi egyensúly fontosságát hangsúlyozva Felföldi László kiemelte: „Az értelmi, érzelmi egyensúly ebben a küzdelemben az életünk biztonsága, amelyet az apostolok megvívtak és megharcoltak.”

Végezetül az Istenre való odafigyelésre szólított a pécsi főpásztor:

Szentbeszédét Reményik Sándor Istenarc című versével zárta a püspök.

 

 

 

Az ünnepi szentmise végén adták át a Pécsi Egyházmegye díját, mely hagyományosan Szent Péter és Szent Pál ünnepéhez kapcsolódik és plébánosi jelölések révén olyan plébániai munkatársak elismerésére szolgál, akik hosszú időn keresztül a közösség megelégedésére végezték szolgálatukat. Idén Fink Károly, a magyarszéki plébániáról, Guhr Henrikné, az olaszi plébániáról, Szederkényből, valamint Révész Ottó, a tamási plébániáról részesült kitüntetésben.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »