Feldman Zsolt: elfogadhatatlan, hogy az EU megtiltaná a vörös hús és a borok promócióját

Feldman Zsolt: elfogadhatatlan, hogy az EU megtiltaná a vörös hús és a borok promócióját

A bizottsági javaslat ellen máris 19 tagállam tiltakozott.

Elfogadhatatlannak nevezte az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára hétfőn Brüsszelben, hogy az Európai Bizottság megtiltaná a vörös hús és a borok promócióját.

Feldman Zsolt a tagállamok mezőgazdasággal és halászattal foglalkozó minisztereinek tanácskozóját követően a közmédiának kifejtette: míg Magyarország idén 4 milliárd forinttal segíti a sertéstartókat a válság közepette, addig Brüsszel nem keres megoldásokat a helyzet javítására, és korlátozná a vörös húsok promócióját. Hangsúlyozta: a vörös húsok és a borok népszerűsítésének korlátozásával nem lehet előmozdítani az egészséges életmódot és a fenntarthatóságot.

A társadalmak képesek saját táplálkozási szokásaikat maguktól kialakítani, nincs szükség a brüsszeli bürokraták által kitalált mesterséges eszközökre. Ez a kezdeményezés a magyar és európai termelőkre és fogyasztókra egyaránt káros hatást gyakorolna – közölte az államtitkár.

Hírdetés

Feldman Zsolt azt mondta, hogy a mezőgazdaság területén egyre több az olyan „ideológiai alapú” uniós kezdeményezés, amely nincs szakmai érvekkel alátámasztva, nincs mögötte hatástanulmány, továbbá termeléscsökkenést eredményez.

Arról is beszámolt, hogy

„Az európai agrárium erős politikai üzenetet küldött a bizottság felé arról, hogy ez az irány rossz. Nem segíti a fenntarthatóságot, hanem az unión kívüli országokba telepíti az élelmiszertermelést, veszélyeztetve ezzel az ellátásbiztonságot” – jelentette ki.

Az európai mezőgazdasági termelők szigorú előírások között dolgoznak, amit kompenzációs rendszer ellensúlyoz, ez finanszírozza a többletköltségeket – tette hozzá.

Brüsszel azonban csökkentené, vagy zöld célokhoz kötné a támogatásokat, és tovább szigorítaná a feltételeket. Az EU-n kívülről érkező élelmiszerekkel kapcsolatban viszont nem érvényesek ezek az előírások – mondta Felfman Zsolt.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »