Felavatták a Ján Kuciaknak és Martina Kušnírovának állított emlékművet a pozsonyi SzNF téren

Felavatták a Ján Kuciaknak és Martina Kušnírovának állított emlékművet a pozsonyi SzNF téren

Nyitókép: SITA/Ľudovít Vaniher

A meggyilkolt Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová eddigi, spontán módon kialakított emlékhelyét a gyilkosság negyedik évfordulóján egy állandó emlékmű váltotta a pozsonyi SzNF terén. A meggyilkolt pár emlékére állított emlékművet hétfőn leplezték le Eduard Heger kormányfő jelenlétében.

A meggyilkolt pár szülei a helyszínen mindenkinek köszönetet mondtak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy az emlékmű elkészülhessen.

– mondta Zlatica Kušnírová.

Az emlékmű az Irgalmas Testvérek Rendjének együttműködésével jött létre, ugyanis a rend a tulajdonosa annak az épületnek , aminek a homlokzatára felkerült az emlékmű. Az emlékmű tervét a Szlovák Műszaki Egyetem Építészeti és Tervezői Kara készítette. A hallgatók kezdeményezése nyomán készült terveket szakértők és műemlékvédelmi szakemberek véleményezték.

Hírdetés

Marián Králik, a projekt szakértőjének elmondása szerint nem egy „szerethető“, szép műalkotás létrehozása volt a céljuk, inkább abból a kegyetlenségből szerettek volna meríteni, amit maga a gyilkosság jelentett.

„A nyílt sebhely azokat a rétegeket és átfedéseket szimbolizálja, amelyek a társadalomban a felszín alatt rejlettek, és amiket Ján a munkája által próbált felfedni“

– mondta Králik.

Az állandó emlékhely megalkotását Kristián Čekovský (OĽaNO) a parlament médiabizottságának elnöke kezdeményezte. A parlamenti képviselő szerint az emlékmű nemcsak a meggyilkolt párnak állít emléket, de a szabad és független újságírásra is emlékeztetni fog.

Az emlékművet eredetileg adományokból finanszírozták volna, végül a Ringier médiaház úgy döntött, hogy támogatja a projekt megvalósítást.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »