Fejlesztésre pályáznak, bővítik az ivóvízhálózatot (Kommandó)

Fejlesztésre pályáznak, bővítik az ivóvízhálózatot (Kommandó)

Jelentős infrastrukturális fejlesztéseket terveznek Kommandón. Saját forrásokkal is rendelkeznek, de az Anghel Saligny országos fejlesztést terv keretében benyújtott pályázatokból is várnak pénzt a megvalósításhoz. Elkészítették a község elsődlegességi listáját, és ennek függvényében iktatták a pályázati dokumentumokat – tudtuk meg a kommandói községházán Kocsis Béla polgármestertől és Opra-Béni János alpolgármestertől.

A Saligny-tervhez benyújtott pályázat révén aszfaltozást és a szennyvízcsatorna bővítését remélik megvalósítani. Jelenleg 840 méternyi szennyvízcsatorna van a faluban, a fejlesztéssel mintegy 2,3 kilométerre fog bővülni a hálózat – mondták az elöljárók.

A tervek szerint az új csatorna egyik része Kommandó Kovászna felőli bejáratától, az erdészettől a Horn Dávid Általános Iskoláig (beleértve a Kommandó Camp tábort is) fog húzódni – ide tartozik az a falurész is, ahol januárban a tűzvész pusztított. Az iskolától átvezetik a Nagy-Bászkán, a szennyvíztisztítót a focipálya háta mögötti területre tervezik. Az új csatorna másik ága a postahivataltól a tisztítóállomásig, a régi szövetkezet előtti útszakaszon halad.

Hírdetés

Reméljük, a község más részeit is csatornázhatjuk – a tisztítóállomásnak lesz erre kapacitása –, ha lesz megfelelő finanszírozási lehetőség – fűzte hozzá Opra-Béni alpolgármester. Az aszfaltozás ugyancsak a kovásznai bejárattól kezdődne, a Favágó-szobor mellett elhaladva egészen a katolikus templomig, a labdarúgópályáig húzódna.

Mindketten hangsúlyozták: ha nyertesek lesznek a pályázatok, az önkormányzat biztosítani tudja az önrészt. A befektetések végső összege nem ismert, ez majd a műszaki tervek elkészítése után lesz pontosítható.

Végre van kivitelező az ivóvízhálózat bővítésére – mondták az elöljárók. Egy Hargita megyei cég fog dolgozni, s minden jel arra mutat, hogy az eddig elmaradt munkálatok – a források befogása, a víz bevezetése a víztartályokba, ahonnan szabadeséssel jut el a fogyasztókhoz – megvalósulnak. Gondot jelenthet a tömbházak lakásainak vízellátása, pontosabban azok rácsatlakozása a fővezetékre. Ezt a kiadást a polgármesteri hivatal állja. Ha jól haladnak a munkálatok, és nem lesznek előre nem látható problémák, valószínűleg szeptemberben működni fog a rendszer – mondta Kocsis Béla.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »