Fehéroroszország csökkenti diplomáciai jelenlétét Nyugat-Európában, és növeli a FÁK országaiban és Kínában

Fehéroroszország csökkenti diplomáciai jelenlétét Nyugat-Európában, és növeli a FÁK országaiban és Kínában

Fehéroroszország jelentős mértékben csökkenti diplomáciai jelenlétét a nyugat-európai országokban, és növeli a FÁK országaiban és Kínában – közölte hétfőn Uladzimir Makej külügyminiszter, ismertetve az államfőnek tett beszámolóját.

Hangsúlyozta, hogy nem a diplomáciai képviseletek, hanem az ott dolgozó diplomáciai személyzet számát csökkentik – idézte a tárcavezetőt a BelTA hivatalos fehérorosz hírügynökség.

Az így felszabaduló diplomaták jelentős részét a FÁK (egyes szovjet utódállamok) országaiba, továbbá távolabbi, ázsiai, óceániai, afrikai és latin-amerikai országokba irányítják át, ahol nagyobb szükség van a munkájukra.

Szavai szerint megerősítik a fehérorosz diplomáciai jelenlétet olyan országokban, amelyek Minszk fontos stratégiai partnerei, mint például Kína és India. „Új nagykövetségek nyitásán gondolkodunk Afrika olyan országaiban, amelyek fizetőképesek, és ahol szükség van a mi áruinkra” – tette hozzá.

Hírdetés

Az irányváltás okairól szólva a miniszter elmondta, hogy „radikálisan változik a Fehéroroszországon kívüli világ, új kihívások és veszélyek jelennek meg, amelyekre reagálni kell”. Ezenkívül az országra komoly szankciós nyomás nehezedik, amely a külügyminisztérium és a külföldi képviseletek tevékenységére is hatással van.     

Sajnálattal látjuk, hogy csökkent külföldi képviseleteink együttműködésének színvonala az adott országok külügyminisztériumával. Ez elsősorban Nyugat-Európára vonatkozik.

Ugyanakkor szükségessé vált tevékenységünk erősítése más országokban” – mondta a miniszter.

Makej elmondta azt is, hogy a minszki külügyminisztériumon belül is lesznek strukturális átalakítások, így például hamarosan létrehozzák a kínai osztályt, amely kizárólag a távol-keleti nagyhatalommal fog foglalkozni.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »