Falumúzeum jön létre Fülekpüspökiben

Falumúzeum jön létre Fülekpüspökiben

Fülekpüspöki központjában szépül az 1930-as években épült parasztház, amely hamarosan falumúzeumként és közösségi házként működhet. Az önkormányzat saját forrásokból vásárolta meg a főút melletti ingatlant, amelyet azóta fokozatosan, önerőből újítanak meg.

Az elmúlt két évben főként a tájház külső felújításán dolgoztak, jövőre már a belső terek renoválására összpontosítanak.

– Idén sikerült befejezni a tető rekonstrukcióját, jelenleg a nyílászárók cseréje zajlik. Hamarosan kezdjük a belső vakolást. Külső anyagi segítség nélkül lassabban haladunk, de jövő év végére elkészülhet a tájház – mondta Noskó László polgármester.

Fülekpüspökiben korábban nem működött falumúzeum, kisebb néprajzi jellegű kiállításokat a kultúrházban rendeztek be időszakos jelleggel.

Tavaly pályázat útján a testvértelepüléssel, a magyarországi Szurdokpüspökivel létrehozták a Fülekpüspöki Települési Értéktárat, melynek keretében kiállításon mutatták be azokat a kulturális, gasztronómiai, építészeti és szakrális értékeket, amelyeket az elődök rájuk bíztak, hogy adják tovább a jövő generációknak.

Mivel a falubeliektől évről-évre nagy mennyiségű tárgyi anyag gyűlt össze, a falu vezetése és a Csemadokosok fejében megfogalmazódott a gondolat, otthont kellene adni ezeknek az értékeknek

Hírdetés

– magyarázta a polgármester, s az erre vezető út eső lépése az ingatlanvásárlás volt.

Olyan épületre esett a választás, amelyre bár jócskán ráfér a tatarozás, de stílusában tökéletesen igazodik a tájhoz és az elképzelésekhez. Mivel az épületegyüttes három részből áll, az egyikben lesz a falumúzeum, a következőben a közösségi tér, a harmadikban pedig a konyha kap helyet, ahol különféle gasztronómiai rendezvényeket tudnak majd megvalósítani. Így miután a turisták megtekintették a tájmúzeumot, lesz hol leülni, beszélgetni. A falu vezetése azt szeretné, ha a múzeum a közösségi élet terepévé válna.

– A község 2019-ben megkapta a hivatalos építési engedélyt, azóta fokozatosan újul meg az épület, amelyhez nagy udvar és kert is tartozik.

A terveink szerint a tájház olyan központ lehet, amely helyet adhat különféle rendezvényeknek,

a faluban működő szervezetek összejöveteleinek, találkozóknak, gasztronómiai-kulturális eseményeknek. A múzeumban pedig bemutatnánk a falusi és környékbeli palóc emberek múltját, népviseletét, lakberendezését, lakástextíliáit – részletezte Noskó László, hozzátéve, az udvaron a falubeli Sipka László gyűjteményéből skanzent hoznának létre.

Megjelent a Magyar7 2021/49. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »