Ezzel indul a napunk, de már az alvásunk is rossz miatta

Ezzel indul a napunk, de már az alvásunk is rossz miatta

Egy kutatás eredménye szerint a brit fiatalok több mint harmada mobiltelefon-függő. A magyar helyzet sem lehet jobb, a közösségi oldalakat használók fele reggel a telefonjával indítja a napot.

A felsőoktatásban tanuló diákok közel 40 százaléka az okostelefonja rabja, és emiatt az alvásminőségük is rosszabb – derül ki a Frontiers in Psychiatry című tudományos szaklap egyik tanulmányából. A Kings College kutatói több mint ezer 18 és 30 év közötti diákot kérdeztek meg mobilhasználati szokásaikról. Az eredmények azt mutatták, hogy

a hallgatók 38,9 százaléka okostelefon-függő, és közülük háromból ketten rosszul is alszanak.

A tanulmány szerint az sem mindegy, hogy elalvás előtt mennyi idővel tették le a telefont: minél nagyobb volt az időtáv, annál jobb volt az alvás minősége is.

Nemrég Zacher Gábor toxikológus egy, a függőségekről szóló előadásában az Agora szombathelyi kulturális központban azt mondta:

a közösségi média a kábítószerekhez hasonló mértékű függőséget okozhat.

/* (c)AdOcean 2003-2018, portfolio_hu.Infostart_2018.mobile_site.cikkek.banner_cikkozi_extra */

Hírdetés

ado.slave(‘adoceanindexhuokdtbqijve’, {myMaster: ‘dBfmGy0C0lT8mfY5Mfg2WBNH8U_KL2dR9EYdt6o1mXz.47’,
onServerEmission: function(){document.getElementById(„y-adoceanindexhuokdtbqijve”).classList.add(„uysdfa6ds”);},
onServerEmissionEmpty: function(){}
});

A szakember emlékeztetett, hogy a magyar lakosság jelentős része, körülbelül hatmillióan használják már a Facebookot, és legalább az 50 százalék ébredéskor elsőként a mobilját nézi meg. Sőt, a 12 és 30 év közötti korosztály nulla százaléka nyilatkozott úgy, hogy 24 óránál többet bírna ki a telefonja nélkül – tette hozzá Zacher.

Az angliai tanulmány megjegyzi, hogy néhány szakértő vitatja az okostelefon-függőség kifejezést, ráadásul

ezt a függőséget egyik globális egészségügyi testület sem ismeri el, és nincs rá hivatalos klinikai diagnózis sem.

A mostani tanulmány például azt nevezte okostelefon-függőnek, aki legalább napi 5 órát használja a készüléket, akik emiatt hétköznapi tevékenységeiket nem végezték el, és akik szorongást éreztek, ha nem férhettek hozzá a készülékükhöz.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »