Ezért zuhanhatott be a magyar forint – a szakértő szerint komolyan vették a londoni előrejelzést

Ismét negatív csúcson állt a forint. Délután negyed háromkor 369,59 forintot ért egy euró. A szakértő szerint a külföldi befektetők beárazták a magyar kormány intézkedéseit. Az MNB gyorsan lépett, de az intézkedés csak megállította a zuhanást, vissza nem fordítja a folyamatot.

369,59 forintos negatív csúcsot döntött szerda délután a forint az euróval szemben. Az amúgy is gyengén teljesítő magyar pénzt gyakorlatilag padlóra küldte a koronavírus okozta gazdasági válság – az év eleje óta a 330-as szintről sikerült ilyen mélyrepülést produkálni az uniós devizával szemben.

A szerdai zuhanást már a Magyar Nemzeti Bank sem nézte ölbe tett kézzel, és úgynevezett egyhetes betéti tender rendszeres meghirdetéséről döntött. Az MNB honlapján megjelent indoklás szerint ez a döntés a bankrendszer likviditásának 0,9 százalékos alapkamaton való lekötésével segíti a hatékonyabb likviditáskezelést. Az egyhetes betéti eszközt a jegybank minden héten meghirdeti.

Mit is jelent pontosan az intézkedés?

A jegybank lépése megállította a forint gyengülését és pár óra alatt visszaerősödött a 360-as szint közelébe, de a szakértők szerint továbbra is kérdéses, hogy folytatható-e az évek óta tartó laza monetáris politika vagy szükség lesz „valódi” alapkamat emelésre.

Madár István, a portfolio.hu vezető elemzője az Alfahírnek úgy értékelte a jegybanki döntést, hogy az hagyományos értelemben nem tekinthető kamatemelésnek, de a módszer végül is megfelel ennek a kritériumnak.

Ez tulajdonképpen egy kamatemelés amivel a környező országok kamatszintjén állunk most

Hírdetés

– mondta az Alfahírnek Madár István.

Nem tetszik a befektetőknek a kormány intézkedése

A régió összes devizája gyengül, de a szomszédos országokban már végrehajtották a kamatemelést. Így nem is kezdtek olyan szintű zuhanásba mint a forint, míg az MNB – vélhetően politikai okokból – úgy döntött, hogy ezt egy másik eszközzel, a most bejelentett intézkedéssel lépi meg.

Az úgynevezett felhatalmazási törvényt is kockázatként értékelhették a szakértő szerint, Madár István úgy fogalmazott:

a piaci visszajelzésekből tényleg úgy tűnik, hogy azt a londoni elemzést amely szerint a koronavírus-járvány első áldozata a magyar demokrácia, komolyabban veszik mint gondoltuk. Tehát a piaci szereplőknek nagyon bökték a csőrét az Orbán-kormány intézkedései.

Az elemző szerint az MNB intézkedése miatt ugyan rövid távon megállt a forint árfolyamesése, de a befektetők éppen az említett politikai döntések miatt sokkal óvatosabban nyúlnak a magyar devizához.

Kerestük a Magyar Nemzeti Bankot, hogy megtudjuk, készülnek-e további hasonló intézkedésekre, vagy a 369-es euróárfolyam ellenére sem nyúlnának hozzá a jegybanki alapkamathoz. Amint válaszolnak, frissítjük a cikket.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »