Ezért jó, ha migránsok vannak a kormányban: Trudeau afgán minisztere testvéreinek tartja a tálibokat

Ezért jó, ha migránsok vannak a kormányban: Trudeau afgán minisztere testvéreinek tartja a tálibokat

"Testvéreinknek" nevezte az afganisztáni radikális iszlamista tálibokat egy sajtótájékoztatón Maryam Monsef kanadai nőügyi és "genderegyenlőségért", valamint vidékfejlesztésért (mennyire rokon témák… – a szerk.) felelős miniszter. A kijelentés nagy felháborodást váltott ki politikusok és veteránok között egyaránt – adta hírül a Toronto Sun című kanadai napilap.

A liberális Monsef a kijelentést a legutóbbi kanadai evakuációs műveletekkel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatóján tette. Kanada csütörtökön fejezte be az Afganisztánban tartózkodó kanadai, illetve afgán állampolgárok kimenekítését.

A miniszternő videón jelentkezett be a sajtótájékoztatón, s úgy fogalmazott: "testvéreinkhez, a tálibokhoz szólok". Majd felszólította a radikális iszlamistákat, hogy vessenek véget az erőszaknak, térjenek vissza a béketárgyalásokhoz és biztosítsák, hogy e tárgyalásokon a nők és a kisebbségek is hallathassák hangjukat.

Monsef már többször keveredett kínos helyzetbe; például 2016-ban, amikor magyarázkodnia kellett, hogy mégsem afganisztáni születésű, amint azt a választási kampányában, majd miniszterként is hirdette, hanem Iránban született, és ezt "véletlenül" tudta meg a Globe and Mail című kanadai lap leleplező riportja után.

Hírdetés

Mostani megnyilvánulása politikusokat és veteránokat egyaránt felháborított. Erin O’Toole konzervatív képviselő, a kanadai konzervatívok vezetője szerint "elfogadhatatlan a Trudeau-kormány által használt nyelvezet". Több veterán nyilatkozatokban, vagy a Toronto Sunnak küldött videóüzenetben fejezte ki rosszallását.

"Ezek az emberek egyáltalán nem a testvéreink" – reagált a 36 éves Trevor Street kanadai veterán, aki 2006-ban, valamint 2009 és 2010 között szolgált a dél-afganisztáni Kandahárban. "Fel nem foghatom, hogy miként tehetett valaki ennyire felelőtlen kijelentést" – fogalmazott.

Street elmondása szerint továbbra is kísérti az emléke annak, amikor a tálibok az anyja szeme láttára megöltek egy afgán kisfiút. A veterán szerint a fiú tájékoztatta az amerikai katonákat egy házilagos készítésű robbanószerkezet helyéről. "Emiatt – és egyéb okok miatt – a testvér a legutolsó kifejezés, amellyel a tálibokat le lehet írni" – hangsúlyozta.

Greg Young visszavonult dandártábornok elmondása szerint nem hallotta a miniszter kijelentését, mindazonáltal kijelentette, hogy ő egyáltalán nem bízik a tálibokban. "Azt mondják nekem, hogy a tálibok már elkezdtek olyasféle dolgokat csinálni, amelyek nagyon hasonlóak a 20 évvel ezelőttiekhez" – mondta. Young szerint az elmúlt öt napban kétségbeesetten próbálta kihozni Afganisztánból egykori fő tolmácsát és annak nyolc hozzátartozóját, akik szerinte már "a tálibok radarján" vannak.

A csaknem húsz évig tartó afganisztáni háborúban 158 kanadai katona vesztette életét. A tálibokat egyébként Justin Trudeau kanadai kormányfő korábban terroristáknak nevezte.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »