Ezekre figyeljünk oda a lakásunkban

Ezekre figyeljünk oda a lakásunkban

A színek és a bútorok megfelelő kiválasztásával sokat tehetünk azért, hogy jól érezzük magunkat a lakásunkban. Ezeken kívül azonban még számos tényezőre oda kell figyelnünk.

Az alábbiakra mindenképpen érdemes odafigyelnünk, ugyanis jelentősen kihathatnak az egészségünkre – írja a Házipatika.com.

Nem mindegy például, hogy mekkorák a tányérok, amelyekből eszünk. Több kutatás is igazolta, hogy általában a kelleténél több kalóriát fogyasztanak azok, akik nagyobb tányérokból és tálakból esznek. A jó hír, hogy ezt az információt az egészséges táplálkozáshoz is felhasználhatjuk: ezentúl tálaljuk az egészségesebb, kalóriaszegényebb ételeket a nagyobb, a kevésbé egészséges fogásokat pedig a kisebb tányérokon.

A hűtő és a konyhaszekrény tartalmára is érdemes odafigyelni. Részesítsük előnyben az egészséges élelmiszereket, és vásároljunk főként zöldségeket, gyümölcsöket, sovány húsokat, halakat, teljes kiőrlésű gabonaféléket és hüvelyeseket. A hűtőbe nézve pedig rendszeresen ellenőrizzük, hogy az ételmaradékok megfelelően, légmentesen záródó dobozban vannak-e eltárolva.

Hírdetés

Nem mindegy az sem, hogy a hálószobánkban van-e tévé, laptop, tablet vagy mobiltelefon. A képernyőkből áradó fény ugyanis megzavarhatja a cirkadián ritmust, ez pedig hatással van arra, hogy eleget és elég pihentetően tudunk-e aludni. Annak is lehet egészségügyi hátránya, ha velünk alszik házi kedvencünk. Szintén az alvásminőség kárára mehet ugyanis, ha az állat sokat mozgolódik éjszaka, ráadásul éjszakai közelsége fokozhatja egyes, állatról emberre terjedő betegségek kockázatát. Az is számít, hogy milyen matracon alszunk – a legjobb egy viszonylag kemény, egyenletes felületű darab. Szakértők szerint 8 évente érdemes kicserélni matracunkat és párnáinkat egyaránt.

Ha a fürdőszobában penészt találunk, az nagyon káros lehet az egészségünkre. Ezért érdemes rendszeresen ellenőrizni a vizes helyiségeket, és mihamarabb megszabadulni a fekete foltoktól. A fürdőszoba padlója soha ne legyen padlószőnyeggel borítva, valamint a fürdőszobai textileket, kilépőket is tisztítsuk rendszeresen.

Ellenőrizzük, hogy van-e otthon elsősegélykészlet, illetve hiánytalanul megvan-e minden eleme. Ha nincs, akkor pótoljuk minél hamarabb, hiszen sosem lehet tudni, mikor lesz szükség rá. Szerezzünk be egyet a legközelebbi patikában, és tegyük olyan helyre, ahol mi könnyedén elérjük, kicsi gyerekeink viszont nem.

Ellenőrizzük rendszeresen azt is, hogy milyen víz folyik a csapból, a csapvíznek ugyanis tisztának, átlátszónak és íztelennek kell lennie. Ha nem így van, akkor lehetőleg ne igyunk belőle. Ha szükséges, használjunk vízszűrőt – de figyeljünk oda, hogy rendszeresen cseréljük. Ügyeljünk arra is, hogy a bútorokon, felületeken sose álljon olyan vastag rétegben a por, hogy az ujjunkkal rajzolni tudjunk bele, mert ez szintén károsíthatja egészségünket, mivel allergiás reakciókat válthat ki.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »