Ezeket az elõírásokat kell betartani az iskolákban hétfõtõl: 1 m távolság, nyitott ajtók

Az Edupedu.ro portál megszerezte azt a munkadokumentumot, amelyet a tanügyminisztérium dolgozott ki az egészségügyi minisztériummal közösen elfogadott elvek alapján. Az iskolakezdési útmutató február 4-i, hajnali 6 órás verziója szerint – amely már csak apróbb módosításokkal, a két minisztérium közös rendeleteként fog megjelenni – a maszkviselés mindenki számára kötelező, a diákok között 1 méteres távolságot kell lehetővé tenni az osztálytermekben, és a termek ajtóit állandóan nyitva kell tartani.

Minden oktatási intézményben kell legyen egy elkülönítő, ahová a koronavírus-gyanús eseteket tudják elhelyezni. A szűrést az intézményben dolgozó egészségügyi végzettségű személy vagy annak hiányában egy erre kijelölt személy végzi.

Az adott településen érvényes, az utóbbi 14 napban regisztrált fertőzési arány alapján megszabott forgatókönyv szerint mindenki járhat iskolába, ha az arány 1 ezrelék vagy az alatti érték (kivéve azokat a tanulókat és tanárokat, akik egészségügyi okokból online kapcsolódnak be – nekik orvosi igazolással kell bizonyítaniuk állapotukat); ha az arány 1-3 ezrelék, csak az óvodások, kisiskolások és végzős osztályok járnak be az épületbe, a többiek online tanulnak; a 3 ezrelék fölötti értéknél mindenki online tanul. Abban az esetben, ha az infrastrukturális adottságok nem megfelelőek az adott intézményben, a fertőzöttségi aránytól függetlenül az iskolák választhatják az online oktatást a tanfelügyelőség engedélyével.

Ha nem lehetséges az osztálytermekben 1 méteres távolságot tartani, a lehető legnagyobb távolságot kell biztosítani, és ennek megfelelően átrendezni a bútorzatot. Biztosítani kell és megszervezni a szabadidős tereket, fertőtlenítőszereket és maszkokat biztosítani. A belső terekben jól láthatóan ki kell jelölni a közlekedési útvonalakat oly módon, hogy megfelelő távolságot biztosíthassanak a közlekedő személyek között.

Hírdetés

Minden bejáratnál fertőtlenítőszert kell elhelyezni; az ajtókat nyitva kell tartani, amennyiben ez lehetséges, hogy ne kelljen megérinteni a kilincseket; minden osztálynak egyetlen osztályteremben legyenek az órái; a diákok érkezése előtt mindenhol szellőztetni kell, az ablakok legalább félóráig legyenek nyitva; a szünetek idején minimum 10 percig kell nyitva tartani az ablakokat; nap végén ugyancsak.

Kerülni kell az olyan gyakorlati tevékenységeket, kísérleteket, amelyek a diákok közti közeli interakciókat feltételezik; a mellékhelyiségekben papírtörlőket kell biztosítani, az elektromos kézszárítókat nem szabad használni; ha lehetséges, több bejáratot és kijáratot kell biztosítani az épületbe. A sporttevékenységeket szabadban kell végezni; a rendelettervezetből ugyanakkor eltűnt a sportszerek, pl. labda közös használatának tiltása.

A tanügyminisztérium és egészségügyi minisztérium egyébként nagyon nehezen egyezett ki ezekben a szabályokban, a G4media.ro forrásai szerint a tanügyminisztérium nem akarta visszavezetni az 1 méteres távolság betartásának gyakorlatát, mint ahogyan ez a miniszter korábbi nyilatkozataiból ki is derült. A források szerint Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter egyenesen azzal fenyegetőzött, hogy nem írja alá a rendeletet.

Úgy tűnik, abban egyeztek ki, hogy bár – ahol lehet – kell tartani az 1 méteres távolságot a diákok között az osztálytermekben, de ott, ahol ez nem lehetséges, „a lehető legnagyobb távolságot” biztosítva kell átrendezni a termeket. Tegnap Sorin Cîmpeanu azt nyilatkozta, a rendeletet legkorábban február 4-re virradóra tudják aláírni.

(edupedu.ro, g4media, hírszerk)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »