Ez (is) Szlovákia: élelemre napi 3,4 euró, lakhatásra, energiára és vízre havi 134 euró

Ez (is) Szlovákia: élelemre napi 3,4 euró, lakhatásra, energiára és vízre havi 134 euró

A Szociális és Gazdasági Kockázatokat Vizsgáló Intézet a Szlovák Statisztikai Hivatal adatai alapján megyék szerinti elemzést, úgynevezett szegénységi szemafort készített a szlovákiai háztartások bevételi szegénységéről.

Szegénység tekintetében Szlovákiában a legrosszabb helyzet Eperjes, Kassa és Besztercebánya megyében van, a legkedvezőbb pedig Pozsony megyében. Elmondható, hogy sok esetben azért sújt szegénység valakit, mert rossz időben és rossz megyében él, mutatott rá az intézet sajtóközleményében Martin Halás.

Kassa és Besztercebánya megye lakosságának 25 százaléka rendelkezik 500 eurónál kevesebb havi bevétellel. A sorban a következő Zsolna (21%), Nyitra (18%), Nagyszombat (15%), Trencsén (12%), majd Pozsony megye (10%). Az adatokat összesítve, Szlovákia lakosságának 21 százaléka él 500 euróig terjedő havi átlagfizetésből, aminek következtében vörös szegénységi sávba került.

Hírdetés

Amennyiben jövőre is ilyen mértékben folytatódik az áremelkedés, az ország lakosságának fele óriási gondokkal szembesül. A szegénység okai különbözőek lehetnek: a munkahely vagy a bevétel elvesztése, betegség, drágulás és egyebek. Az intézet közlése szerint az országban több mint 1,8 millió háztartás rendelkezik 500 euróig terjedő havi diszponibilis jövedelemmel (hozzáférhető, azaz a járulékoktól és adóktól mentes bevétel, amihez hozzászámolják a szociális juttatásokat), a háztartások fele pedig 700 euróig terjedővel.

„A szegénységgel az a legnagyobb baj, hogy ha valaki ebbe a helyzetbe sodródik, már nem tud kikerülni belőle. A szlovákiai népesség fele havi 700 eurónál alacsonyabb nettó jövedelemmel rendelkező háztartásban él. De még ennél is rosszabb a helyzet egyes megyékben a szegénységi szemafor alapján“ – hívta fel a figyelmet Martin Halás.

(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »