„Ez az 5. olimpiám és ilyen szintű felkészületlenséget még sehol se láttam”

„Ez az 5. olimpiám és ilyen szintű felkészületlenséget még sehol se láttam”

Veszélyesnek tartja az olimpiai falu létesítményeit az ausztrál szövetség, ezért nem voltak hajlandók beköltözni. A riói épületekben állítólag szabadon futnak az áramvezetékek, a vízvezetékekből pedig folyik a víz. Az ausztrálokkal ellentétben az orosz csapat első delegációja beköltözött. Vasárnap dőlt el, hogy az atlétákon kívül a többi orosz sportoló indulhat az olimpián.

Vasárnap éjjel érkezett Rióba az orosz delegáció. A Nemzetközi Olimpiai Szövetség (NOB) néhány órával korábban döntött, hogy az állami doppingprogram ellenére az oroszok indulhatnak a játékokon.

„Négy héttel ezelőtt itt edzőtáboroztunk, aztán hazamentünk. Az elmúlt hetek elég feszülten teltek a bizonytalanság miatt. Az se volt biztos, hogy van értelme visszajönnünk, de mostanra kiderült, hogy indulhatunk, szóval holnaptól kezdjük az edzéseket” – mondja Nicolas Smith, az orosz vadvízi kenucsapat egyik edzője.

Az oroszok kitiltása azután merült fel, hogy a pekingi és londoni minták megismételt vizsgálata tömeges csalásra derített fényt. Az orosz doppinglabor volt vezetője megerősítette, hogy Szocsiban a titkosszolgálat is részt vett a pozitív eredmények eltüntetésében.

Hírdetés

„Senkit nem szabad kitiltani. Ez az olimpia. Itt minden országnak részt kell vennie” – mondta egy orosz tornász edzője.

A NOB a sportágak szövetségeire bízta, hogy kitiltják-e az oroszokat. Az atléták közül nem indulhatnak azok, akik Oroszországban készültek, csak akik külföldön edzenek és a doppingtesztjüket is ott csinálták. Eddig egy ilyen orosz atléta van. A teljes orosz csapat kitiltását eredetileg 12 ország kezdeményezte.

„Csalódott vagyok az olimpiai bizottság döntése miatt. Sokunk számára a sport olyasmi, amit szívvel-lélekkel csinálunk, és akik az olimpián indulnak, reggeltől estig keményen készülnek. Rémisztő belegondolni, hogy máshol ez a hozzáállás teljesen különbözik, és állami szinten, mesterséges eszközökkel próbálnak bajnokokat előállítani” – fogalmazott Sussan Ley ausztrál sportminiszter.

Az ausztrál csapat egy másik botránynak is részese lett. A csapat vezetői nem voltak hajlandók beköltözni az olimpiai faluba.

„Úgy éreztük, hogy az épület nem biztonságos, mivel sok helyen szabadon futnak az áramvezetékek, miközben a vízvezetékek meg csöpögnek. Minden olimpiai faluban megvannak a kezdeti nehézségek, de ez az 5. olimpiám és ilyen szintű felkészületlenséget még sehol se láttam” – mondta Kitty Chiller, az ausztrál csapat delegációvezetője.

Rióban az utolsó pillanatban elkészülő létesítményeken kívül a közbiztonsággal is gondok lehetnek. Egy hónapja rendőrök sztrájkoltak, és azt állították, hogy nem fogják tudni megvédeni a szurkolókat. A múlt héten terroristákat is elfogtak, akik az olimpián robbantottak volna. A védelmi minisztérium megerősítette a védelmet, és 60 ezer katonát vezényeltek Rióba, a rendőrökkel együtt így összesen 85 ezer rendfenntartó lesz az olimpián.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »