Évet értékelt a KMKSZ Badalói Alapszervezete

Évet értékelt a KMKSZ Badalói Alapszervezete

Február folyamán az aktuális járványügyi szabályok betartása mellett zajlanak megyeszerte a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alapszervezeteinek közgyűlései, amelyeken a legfőbb kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezet helyi vezetői beszámolnak az adott közösségben az elmúlt időszakban elvégzett munkáról, rendezvényekről, és szót ejtenek az előttük álló feladatokról.

A 350 fős KMKSZ tagságot számláló Badalóban február 19-én került sor az eseményre a Petőfi Sándor nevét viselő helyi kulturális központban.

Jakab Lajos alapszervezeti elnök, miután köszöntötte a szép számban összegyűlt tagokat, annak az örömének adott hangot, hogy a helyi intézményvezetőkön kívül az elöljárói hivatal képviselői, a település kistérségi képviselője és a református gyülekezet lelkipásztora is megtisztelte az eseményt jelenlétével.

Miután egyperces néma főhajtással emlékeztek meg a 2021 során elhunyt tagtársakról, a KMKSZ helyi első embere beszámolójában elmondta, hogy a hullámzó járványügyi helyzet ellenére, sikerült megtartani azokat a rendezvényeket, amelyeket beterveztek. A településen hűen ápolják Petőfi Sándor emlékét, akinek január 1-i születésnapjáról, illetve a március 15-i eseményekről is rendszeresen megemlékeznek a róla elnevezett emléktáblánál. Ezen kívül a Magyarok kenyere 15 millió búzaszem jótékonysági akcióba is rendszeresen adakoznak a helyi gazdálkodók – az eseményen adták át azokat a köszönő okleveleket, amelyeket a 2021 során búzaadományozásban részt vevő gazdák vehettek át –, illetve nem feledkeznek meg novemberben a sztálini áldozatok emléke előtt történő főhajtásról sem. Emellett az alapszervezet tavaly köszöntötte Kárpátalja legidősebb magyar költőjét, a Tisza-parti településen élő 80 éves Ferenczi Tihamért, illetve a magyar kultúra napját is méltatták.

Hírdetés

Egy javaslattétel is elhangzott Jakab Lajostól, mely szerint azzal a kéréssel fordul a KMKSZ megyei vezetéséhez, hogy a 200 éves évfordulóra való tekintettel, a 2023. január 1-i Petőfi megemlékezést vegyék fel a KMKSZ megyei rendezvényei közé.

A közgyűlésen egy-egy magyar zászlót vehettek át a helyi intézményvezetők, akiknek ezt abból a célból ajándékozta az alapszervezet vezetője, hogy az elkövetkezőkben bátran tegyék is azokat ki az általuk vezetett intézményekre, ezzel is hirdetve a helyi magyarság nemzetéhez való ragaszkodását.

Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű szervezetének elnöke beszámolójában köszönetet mondott a magyar államnak azért a sokoldalú támogatásért, amely révén az elmúlt években több mint száz kárpátaljai közintézmény felújítását és megépítését segítették, illetve a szülőföldön való maradás lehetőségét támogatták az itt élők számára.

A KMKSZ Badalói Alapszervezetének közgyűlését a Szózat és nemzeti imánk eléneklése foglalta keretbe.A közgyűlést megelőzően Sarkadi Gábor, a Beregszászi Magyar Konzulátus konzulja tartott tájékoztatót a helyiek számára a közelgő magyarországi választások és népszavazás legfontosabb tudnivalóiról.

(tamási)


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »