Éves körforgás – Hogy működik egy közösségi gazdaság?

Éves körforgás – Hogy működik egy közösségi gazdaság?

Légy a részese! Közösségépítés programunk a közösségi gazdaságok tagjainak szól. Tizenkét részes cikksorozatunkban nekik mutatjuk be a közösségi gazdaságok működését és sajátosságait. Ebben a részben az éves működéssel foglalkozunk.

1. Éves tervezés
A gazda megtervezi az évet, beleértve a szezon hosszát, a választékot, a tagok számát, a közösségi eseményeket, a költségvetést és a részesedés árát.

2. Szerződéskötés
A legtöbb közösségi gazdaságban szerződés rögzíti az együttműködés gyakorlati részleteit, amiben megjelenhetnek a közösség alapvető értékei is.

3. Gazdálkodási terv
A csatlakozási időszak után a gazda véglegesíti a gazdálkodási tervet, amiben meghatározza mit, hogyan és mikor termel, vagy hogyan tartja az állatokat.

4. Gazdálkodás
A gazda az év során a megállapodás szerinti módszerekkel termel. A hazai közösségi gazdaságok az ökológiai termelés elveit követik, több közülük minősített biogazdaság.

5. Hírek a gazdaságból
A tagok rendszeresen híreket kapnak a gazdaságból. Így belelátnak annak életébe és azt is pontosan megérthetik, hogyan áll össze a heti részesedésük.

Hírdetés

6. Heti átadás
A gazda minden héten betakarítja és elosztja a termést, majd az átadópontra szállítja, ahol a tagok átvehetik részesedésüket.

7. Főzés, feldolgozás
A heti részesedésből mindenki otthon főz, a felesleget pedig ízlése szerint feldolgozza, befőzi, elteszi. A közösség tagjai receptekkel és tippekkel segítik egymást.

8. Gazdaságlátogatás
A tagok személyesen is beleláthatnak a gazdaság működésébe, megismerhetik a gazdát és egymást, sőt akár önkéntesként is kipróbálhatják magukat.

9. A szezon értékelése
A közösség visszajelzést ad a kínálat minőségéről, a változatosságról és a mennyiségről, és értékeli az átadást és a kommunikációt is – általában egy online űrlap segítségével.

10. Szezonzáró találkozó
A közösség megvitatja az értékelés eredményeit. Ezután a gazda bemutatja a következő szezon tervezett költségvetését, beszélnek az átadás helyéről és idejéről.

11. (Újra)csatlakozás
A gazda és a szervezők felveszik a kapcsolatot a tagokkal, hogy megtudják, ki folytatja az új szezonban. Ha üresedés van, új tagok csatlakozhatnak.

 



A Food & More projektet az Európai Bizottság támogatta. A projekt tartalma nem szükségszerűen tükrözi az Európai Bizottság nézeteit.

Ez a poszt Éves körforgás – Hogy működik egy közösségi gazdaság? először itt jelent meg: Tudatos Vásárlók.


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »