Európai Mesterséges Intelligencia Testület

Európai Mesterséges Intelligencia Testület

Az MI Rendelet végrehajtásának felkészülési folyamatában jelentős szerepet játszik az EU tagállamainak képviselőiből álló Európai Mesterséges Intelligencia Testület, amely hidat képez Brüsszel és a tagállamok között, ezáltal segítve a rendelet végrehajtását, az ahhoz kapcsolódó ajánlások kidolgozását és a hatósági gyakorlatok egységesítését.

Az Európai Unióban augusztusban lépett hatályba az „AI Act”, azaz a Mesterséges Intelligencia (MI) Rendelet, a jogszabály célja, hogy egyensúlyt teremtsen a technológiai fejlődés előmozdítása és a biztonságos alkalmazás feltételeinek garantálása között – hívta fel a figyelmet hétfői közleményében az NGM.

Iparkamiont, MI-roadshow-t indít a digitális technológiák megismertetésére a Nemzetgazdasági Minisztérium
Budapest, 2024. március 5. Szolnoki Szabolcs, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős helyettes államtitkára beszédet mond az európai digitális innovációs központok (European Digital Innovation Hubs, EDIH) gazdaságfejlesztésben betöltött szerepével foglalkozó tanácskozáson a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 2024. március 5-én. A minisztérium a Neumann János Nkft. közreműködésével idén elindítja az Ipar 4.0 kamiont, mesterséges intelligencia (MI) országos roadshowt rendeznek, valamint olyan utalványprogramot szerveznek, amelynek segítségével a vállalkozások MI alkalmazásokat tudnak támogatott módon bevezetni. MTI/Soós Lajos
A rendelkezések nagy többségét a tagállami felkészülési feladatokra szabott kétéves időszakot követően, 2026-tól kell majd alkalmazni.

Az MI Rendelet végrehajtásának felkészülési folyamatában jelentős szerepet játszik az EU tagállamainak képviselőiből álló Európai Mesterséges Intelligencia Testület, amely hidat képez Brüsszel és a tagállamok között, ezáltal segítve a rendelet végrehajtását, az ahhoz kapcsolódó ajánlások kidolgozását és a hatósági gyakorlatok egységesítését.

Az Európai Mesterséges Intelligencia Testület nemrég elfogadott eljárásrendje szerint Magyarország folyamatban lévő soros elnökségére tekintettel hazánk tölti be a testület levezető elnöki tisztségét 2024 végéig.

Hírdetés

Magyarországot a testületben Szolnoki Szabolcs, a Nemzetgazdasági Minisztérium technológiáért felelős helyettes államtitkára képviseli, valamint a Neumann Nkft. és a Kormányzati Informatikai Ügynökség szakértői is részt vesznek a magyar delegáció munkájában.
Jelenleg az unió összes tagállama célzottan készül a rendelet gyakorlati alkalmazására. A felkészülés az EU egésze számára kihívást és egyben feladatot is jelent, hisz az MI Rendelet a témát érintő első szabályozásként nem rendelkezik korábbi mintákkal vagy bevett gyakorlatokkal, így a részletek kidolgozása közös erőfeszítést kíván – magyarázta az NGM.

A magyar álláspont szerint az MI Rendelet erős jogi kereteket nyújt a mesterséges intelligencia biztonságos és felelős használatához.

Az NGM közleménye úgy fogalmaz, hogy „elkötelezettek vagyunk amellett, hogy az MI Rendelet végrehajtását oly módon kell megszervezni, hogy a hazánkban is kialakítandó szervezeti keretek erősítsék a KKV-k versenyképességét és elősegítsék a gazdasági növekedést. Levezető elnökként kiemelt kötelességünk e közös uniós érdekek érvényre juttatása, valamint a teljes európai MI ökoszisztémával kapcsolatos folyamatos párbeszéd fenntartása.”

Hazánk és az EU is abban érdekelt, hogy az MI Rendelet végrehajtása megfelelően szolgálja mind a biztonságos alkalmazás követelményét, mind pedig a gazdasági célkitűzések megvalósulását, hozzájárulva ezzel a magyar és európai versenyképesség dinamikus növeléséhez – fűzte hozzá az NGM.

Borítókép: Budapest, 2024. február 3. A játékos oktatást segítő robotok az EdTech Summit Hungary oktatástechnológiai kiállítás és konferencia egyik standján, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) 2024. február 3-án. A rendezvény fő témája: a mesterséges intelligencia az oktatásban. MTI/Purger Tamás


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »