EU: Oroszország akadályozza az ukrajnai helyzet megoldását

EU: Oroszország akadályozza az ukrajnai helyzet megoldását

Az Európai Unió miniszterei kiemelték, hogy két év telt el a legutóbbi normandiai csúcs óta, amelyen aláírták az Általánosan megegyezett következtetések című dokumentumot.

Az EU úgy véli, a tárgyalási folyamat a háromoldalú kapcsolattartó csoportban és a normandiai formátumban megakadt,

mert Oroszország nem volt hajlandó elismerni részvételét a kelet-ukrajnai konfliktusban.

Ez áll az Európai Uniónak az Ukrajna elleni orosz agresszióról és a Krím illegális megszállásáról szóló nyilatkozatában, amelyet az EBESZ Állandó Tanácsának bécsi ülésén tettek közzé – írja az Ukrinform.ua.

„Oroszország megtagadja, hogy a konfliktusban részt vevő félként felelősségteljesen járjon el a háromoldalú kapcsolattartó csoport tárgyalásaiban való konstruktív részvételen keresztül, valamint akadályozza a következő normandiai találkozót” – áll a közleményben.

A dokumentum jegyzői sajnálatukat fejezték ki aziránt, hogy az akkor elfogadott intézkedések többségét még nem hajtották végre, bár technikai szintű megállapodások születtek a Háromoldalú Kapcsolattartó Csoport munkájában.

Hírdetés

Ezek azonban politikai szinten továbbra is blokkolva maradnak – mondták az Európai Unióban.

Emellett sajnálatosnak nevezték, hogy az EBESZ Miniszteri Tanácsának december 2-3-án Stockholmban tartott ülésén Oroszország ismét „nem vett részt az EBESZ ukrajnai békére irányuló erőfeszítéseinek kinyilvánításáról szóló tárgyalásokon”.

Az EU aggodalmát fejezte ki a kelet-ukrajnai biztonsági helyzet romlása miatt,

ami a tűzszünet megsértésének rohamos növekedése és az orosz csapatok határ közelében történő felhalmozódása miatt következett be.

„Bármilyen fenyegető vagy destabilizáló magatartás elfogadhatatlan. Felszólítjuk Oroszországot, hogy tartsa be a kitelepítés átláthatóságáról szóló bécsi dokumentum szerinti meglévő mechanizmusokat” – mondták az Európai Unióban.

A Háromoldalú Kapcsolattartó Csoport munkacsoportjainak december 7-i ülésein az ukrán fél három kulcsfontosságú kezdeményezést hangoztatott, Oroszország azonban ezeket elutasította.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »