Észreveszed a közismert logókban a rejtett üzenetet? Íme, néhány példa

A McDonald’s logójának aranyszínű ívei, a Nike nemesen egyszerű pipája nem túlságosan bonyolult formák, és nem is rendelkeznek másodlagos üzenettel. Könnyen “emészthetőek” és megjegyezhetőek. Egyes márkák tulajdonosai azonban különösen nagy erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy logójukba egy másodlagos üzenetet is elrejtsenek. Ezeket az üzeneteket nehezebb észrevenni, de ha egyszer sikerül, többé már nem felejtjük el – és pontosan ez a céljuk.

 

A FedEx globális szállítmányozó vállalat logóját 1994-ben alkották meg, és könnyen felismerhető lila és narancsszínű betűiről. De ha közelebbről megvizsgáljuk, akkor egy nyíl látható az E és az x között, ami jól passzol egy szállítmányozó cég marketingüzenetébe. A Logó készítője a következőképp magyarázta a rejtett üzenetet:

 

„A nyíl a haladást, a sebességet és a pontosságot szimbolizálja (…)“

 

Az a bizonyos nyíl. Forrás: dailymail.co.uk

 

Az Amazon logójában a márka felirata alatt egy sárga nyíl köti össze az A és a z betűt, ami jól érzékelteti az „A-tól Z-ig“ terjedő áruválaszték üzenetét. Ugyanakkor a nyilat úgy formázták meg, hogy mosolyt is jelképezzen, ami a vásárlói elégedettség üzenetét jelöli.

 

Mosoly és elégedettség. Forrás: Dailymail.co.uk

 

A Sony VAIO logójában a V és az A együtt az analóg jelet testesítik meg, míg az IO a bináris kód hatását keltik.

 

Forrás: Dailymail.co.uk

 

A Formula 1 logójáról mindenkinek ugyanaz jut eszébe: F1. Nem mindenkinek tűnik fel azonban, hogy a fekete F betű és a piros, gyorsaságot szimbolizáló jel közötti üres térben látható az 1-es szám.

 

Forrás: dailymail.co.uk

 

A BMW logója történelmi gyökerekre nyúlik vissza. A vállalat eredete a repülőgyártásra vezethető vissza, s ezt nem tagadja meg az autógyártó logója. A BMW logó közepén lévő fehér részek a mozgó repülőgép-propellert, a kék negyedek pedig a kék eget szimbolizálják.

 

Hírdetés

Forrás: Dailymail.co.uk

 

A Szlovákiából kivonulni kényszerülő francia áruházlánc, a Carrefour logója nem csak hogy a francia lobogó színeiből áll össze, hanem a kereszteződéseket szimbolizáló ellentétes irányba mutató nyilak közötti tér gyakorlatilag egy nagy fehér C betűt formáz.

 

Forrás: Dailymail.co.uk

 

Színmisztika – játszadoznak a tudatalattinkkal

 

2014-ben a Mosouri-Columbia Egyetem tesztelte az emberek színes logókra adott érzelmi reakcióit. 184 felnőttnek mutattak különböző színű logókat, amelyeket a kutatók maguk terveztek meg – vagyis nem valódi márkák vettek részt a kutatásban.

 

Megerősítést nyert, hogy a kék színű logók a bizalom érzését keltik, sikert és megbízhatóságot üzennek a tudatalattinak, míg a zöld színű logók a környezettudatosságot, a kitartást és férfiasságot szimbolizálják.

 

A lila a nőiesség, a tündöklés és a báj színe, míg a rózsaszín logók a fiatalosság és divatosság érzését keltik. A sárga logók a modernitás és a szórakozás üzenetét közvetítik leginkább, a piros logók a magabiztosságot és a szakértelmet jelölik.

 

Melyik szín milyen érzetet kelt az emberekben? Forrás: Dailymail.co.uk

 

A forma legalább olyan fontos, mint a szín

 

De nem csak a színek, a domináns alak is nagy hatással lehet a fogyasztókra. Egy  kísérlet során két féle képpen hirdették meg ugyanazt a kanapét: egyszer szögletes, egyszer ívelt, kör alakú logóval. Az értékelésnél kiderült, hogy a logó szögletessége azt az érzést keltette a potenciális vevőkben, hogy a kanapé kényelmetlen, míg aki a kerek logót látta, kényelmesnek vélte.

 

Íme néhány példa az alak használatára a márkajelek esetében. Forrás: Dailymail.co.uk

 

Szlovákiában a nagy botrányt kavaró soros elnökség logójának költsége 4000 euró volt (de a bemutató gála 300 ezer euróba került). Ezzel szemben egyes vállalatok óriási összegeket áldoznak a márkajel tervezésére. Bár később sokan kritizálták esztétikai hiányosságai miatt, a 2012-es londoni Olimpia logója fél millió angol fontba került.

 

Minden idők legdrágább logója a BP olajipari vállalaté volt, ami 167,5 millió fontba került (194 millió euró).

 

Van, akinek megérte a milliókat. Forrás: Dailymail.co.uk

 

Körkép.sk, Dailymail.co.uk

Nyitókép: dailymail.co.uk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »