Észre kell vennünk azt az Istent, aki közöttünk jár-kel – Áprilisi Mária-köszöntő Csíksomlyón

Észre kell vennünk azt az Istent, aki közöttünk jár-kel – Áprilisi Mária-köszöntő Csíksomlyón

A hagyományoknak megfelelően elsőszombati Mária-köszöntőt tartottak április 6-án a csíksomlyói kegytemplomban. A szentmise szónoka ezúttal Guia Hugó ferences szerzetes volt. A megelőző imaórákat a gyimesi hívek, illetve a tasnádi Kalkuttai Szent Teréz Nőszövetség tagjai vezették. A gyertyás körmenetben ugyancsak a tasnádiak vitték a Szűzanya kegyszobrának másolatát.

Hűvös, borongós kora tavaszi időjárás fogadta az áprilisi Mária-köszöntő résztvevőit Csíksomlyón, ennek ellenére zarándokok százai érkeztek a kegyhelyre. Sokan közülük a kolostor folyosóin várakoztak, hogy elvégezhessék szentgyónásukat.

Az imaórák ezúttal is délután négy órakor kezdődtek. Az elsőt a gyimesi hívek, míg a másodikat a Szatmár megyei Tasnádról érkezett Kalkuttai Szent Teréz Nőszövetség tagjai vezették.

A 18 órakor kezdődő szentmisét Guia Hugó ferences szerzetes mutatta be. Prédikációjában – az isteni irgalmasság vasárnapjának előestéjén – arra biztatott, hogy

Az Úr feltámadása után irgalmat gyakorol Mária Magdolnával, az emmauszi tanítványokkal is, hiszen békével és örömmel térnek vissza Jeruzsálembe. 

Az Úr irgalmasságot gyakorol velünk is, és nekünk is megadja azt, amire igazán szükségünk van, hogy ne hitetlenkedjünk. Megadja nekünk is azt a kegyelmet, hogy lássuk, halljuk, és ha felidézzük magunkban a nagyhét eseményeit, amelyeket a szent liturgiában ünnepeltünk. Azok is mind-mind ezt mozdították elő: lássuk, halljuk meg Isten irántunk való szeretetét, művét. Azt a szeretetet, amelyet Isten irántunk tanúsít törékeny cserépedényben hordozzuk életünkben, és néha megfeledkezünk e  szeretetről, másfelé fordulunk.  De

Az Úr azonban mindannyiunk életében, még a hitetlenségben is a segítségünkre siet, felkeres bennünket. Szükségünk van arra, hogy meglássuk, meghalljuk őt – hangsúlyozta Hugó testvér, aki arra is bátorított:

Csak az ő példáját követve leszünk az irgalmasság eszközei.

Hírdetés

Boldog az az ember, aki hisz benne, mert meg fogja tapasztalni és látni ezt az irgalmasságot. Ameddig Isten kezébe nem helyezem az életemet, addig nem engedem meg neki, hogy gyakorolja az irgalmasságot; de amikor Isten kezébe helyezem az életemet, mindennapjaimat, jelenemet, szorongásomat, ez hozza meg a várva várt békét és a feltámadást. Nem az én erőm, hanem Isten irgalmának következménye a feltámadás és a béke – tette hozzá a ferences szerzetes.

Az elsőszombati Mária-köszöntőt a Mária Rádió élőben közvetítette.

Az alábbi videóra kattintva visszanézhető:

A következő Mária-köszöntő május 4-én lesz.

Szöveg: Bíró István ferences sajtóreferens

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Erdélyi ferencesek

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »