Észak-Korea tüzérségi lőgyakorlatot tartott

Észak-Korea tüzérségi lőgyakorlatot tartott

Észak-Korea tüzérségi lőgyakorlatot tartott péntekre virradóan, amelynek során mintegy 80 tüzérségi lövedéket lőtt ki egy tengeri határzónába – közölte Dél-Korea.

Előző nap Észak-Korea több rakétát indított, köztük interkontinentális ballisztikus rakétát, ami arra késztette az Egyesült Államokat és Dél-Koreát, hogy meghosszabbítsa jelenleg folyó hadgyakorlatát.

A dél-koreai hadsereg azt közölte, hogy miután pénteken négy óra alatt mintegy 180 észak-koreai katonai gép repülését észlelték a két ország határától északra, körülbelül 80 vadászgépet, köztük F-35A lopakodókat mozgósított.

Az észak-koreai légi flotta a katonai demarkációs vonaltól északra repült – állt a dél-koreai közleményben.

Hírdetés

A feszültség tovább fokozódott a térségben azzal, hogy Észak-Korea idén rekordszámú rakétakísérletet hajtott végre, köztük csak szerdán legalább 23-at, és csütörtökön többek között egy interkontinentális rakétával is.

Az Egyesült Államok úgy véli, Kínának és Oroszországnak van befolyása arra, hogy meggyőzze Észak-Koreát, ne kezdjen újabb atombomba-kísérletekbe – mondta a tisztviselő.

Az elmúlt években a 15 tagú tanács megosztott volt abban a kérdésben, hogy miként kezelje Észak-Koreát. Májusban Kína és Oroszország megvétózta az Egyesült Államok indítványát, hogy újabb szankciókat vezessenek be az észak-koreai rakétakísérletekre válaszul.

Ezzel egy időben Phenjan elítélte az Egyesült Államok és Dél-Korea térségbeli hadgyakorlatait.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »