Esterházy János példa és közbenjáró, hogy megtanuljuk az irgalmas szeretetet

Esterházy János példa és közbenjáró, hogy megtanuljuk az irgalmas szeretetet

„Esterházy János nagyon nagy segítség, közbenjáró lehetne a magyaroknak, lengyeleknek, szlovákoknak, mindazoknak, akik a Kárpát-medence társult részein élnek, s ezzel a történelmi hagyománnyal rendelkeznek” – jelentette ki Várszegi Asztrik, püspök, nyugalmazott pannonhalmi főapát az ünnepi szentmisén Alsóbodokon.

Esterházy János 67 évvel ezelőtt hunyt el, s végső nyugalomba helyezésének 7. évfordulóján ünnepi szentmisével és lelki programokkal emlékeztek „Az én békémet adom nektek!” mottóval az alsóbodoki Esterházy János Zarándokközpontban szeptember 13–14-e között.

A ünnepi szentmise főcelebránsa  Várszegi Asztrik, püspök, nyugalmazott pannonhalmi főapát volt. A szentbeszédben kifejtette, hogy az emberek ma már nemcsak a hitüket vagy a felekezetüket hagyták el, hanem leépítették az emberi társadalmat, a közösségeket.

A környezetünk szinte elhagyott minden emberi értéket.

„Maroknyian vagyunk, kevesen vagyunk! Egymásért, a környezetünkért azt gondolom, azt tehetjük, s ebben lehet nekünk Esterházy János a közbenjáró, Istenhez személyesen megtaláljuk az utat” – szögezte le.

Hozzáfűzte, ha jobban odafigyelünk, azt láthatjuk, hogy ez a mi világunk szerencsétlen, boldogtalan. S ahhoz, hogy valakit boldoggá tudjunk tenni, s ő is megsejtse, hogy honnan van az embernek a lelkében erő, hogy ki az az irgalmas Isten, hogy az Isten szeretete Jézus Krisztus személyében kiáradt és megmutatkozott, ahhoz ezt először nekünk kell megtapasztalni.

„Jézus valami roppant egyszerűséggel, jogi előírások nélkül, szabályok nélkül szólított meg, hívott meg embereket. Azt gondolom, ebben közbenjáró, példa Esterházy János is, és bátran fohászkodhatunk hozzá” – mondta.

Hírdetés

A Felvidék.ma-nak adott nyilatkozatában továbbá kifejtette, mi most mindannyian azért drukkolunk, hogy őt az egyház hivatalosan is boldoggá avassa.

„Én azt gondolom, hogy Isten szentje ő már. Ugyanakkor példa arra, hogy hogyan tudjuk Istent és embertársainkat, meg egy nemzetet, a csoportunkat, a közösséget szeretni. Én arra szólítottam fel a hallgatóimat, hogy tanuljuk meg tőle azt a nyitottságot, azt az irgalmas szeretetet, ahogy ő magyarhoz, szlovákhoz, lengyelhez viszonyult. És azt a korrektséget, ahogy egy politikusnak viselkednie kellene, mert mintha ezt elfelejtették volna sokan” – fejtette ki Esterházy János mának szóló üzenetét.

Arra a kérdésre, hogy a hétköznapi ember milyen üzenettel, milyen feltöltődéssel tért haza a zarándoknapról, azt mondta:

„Jó volt ránézni az emberekre, mert bizalom, várakozás, együttérzés, együtt ünneplés jött a szemekből, és hát én azt szerettem volna átadni, vagy elmondani a hallgatóimnak, hogy Esterházy Jánostól, de elsősorban Jézustól kell megtanulni azt az irgalmas szeretetet, nyitottságot, elfogadást, segítőkészséget, ahogy nekünk egymás iránt és az emberek iránt meg kell nyilatkoznunk. Ez az, ami az evangéliumot, az egyház jó hírét továbbadja, semmi más” – szögezte le.

Várszegi Asztrik főapát úr harmadik alkalommal járt Alsóbodokon. Mint mondta, ezúttal viszont a szolgálat és szentmise mellett meglepetés is és nagy megtiszteltetés érte, amikor megkapta az Esterházy János Emlékérmet, aminek nagyon örül.

„Nagyon boldog vagyok. Vártam ezt az alkalmat. Most már öreg vagyok, és mindig el fog az aggódás, hogy jaj, mi lesz, de itt fölszabadulva és örömmel, hálatelt szívvel telt el a nap egy csodálatos nagy közösséggel” – tette hozzá a Felvidék.ma-nak adott nyilatkozatában Várszegi Asztrik főapát úr.

(HA, HE / Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »