Érvénybe lép a kulturális szemafor, újraindul a kulturális élet

Érvénybe lép a kulturális szemafor, újraindul a kulturális élet

Miután érvénybe lép a másodfokú COVID-riasztás, vagyis az ún. piros fázis, bizonyos szabályok betartása mellett sor kerülhet a kulturális rendezvények megtartására. A kormány szerdai ülésén elfogadta az ún. kulturális szemafort, amely az olyan kulturális események megrendezését szabályozza, mint például a színházi előadások, a koncertek vagy az audiovizuális előadások.

A dokumentum nem foglalkozik a táncmulatságokkal, bálokkal, vásárokkal és hasonló rendezvényekkel, melyekre a tömegrendezvényekre vonatkozó általános szabályok érvényesek.

Elsőfokú riasztás esetén szintén csak ülőhelyekről lehet szó, szabadtéren a maximális nézőszám 500, beltérben 250 fő lesz.

A mozitermekben való vetítés országosan tilos, regionális szinten az említett korlátozások lesznek érvényesek. A látogatóknak 72 óránál nem régebbi, negatív PCR- vagy LAMP- tesztet, illetve 24 óránál nem régebbi antigénalapú tesztet kell majd felmutatniuk. A rendezvényeket csak arcmaszkkal vagy reszpirátorral lehet majd látogatni, a tisztiorvos aktuális rendeletével összhangban.

Az első és másodfokú, úgynevezett éberségi fázisban szintén csak 50 százalékos nézőkapacitás lesz engedélyezett. Szabadtéren legfeljebb 500, beltérben pedig legfeljebb 250 néző foglalhat majd helyet. A megfigyelési fázisban már engedélyezettek lesznek az állóhelyek is, szabadtéren pedig legfeljebb ezer, beltérben legfeljebb 500 személy tartózkodhat majd.

Hírdetés

Az étel- és italfogyasztás a riasztási fázisban csak szabadtéren, az éberségi fázisban bizonyos feltételekkel beltérben is engedélyezett lesz.

A kulturális tárca megjegyezte, hogy a kulturális szemafort a szakmai konzílium és a Szlovák Közegészségügyi Hivatal javaslatait figyelembe véve dolgozta ki.

Natália Milanová (OĽANO) kulturális miniszter megjegyezte, hogy a kulturális szemafor kidolgozása több hónapig tartott, a végső változat pedig már a tizenhetedik a sorban. A szabályozásra szerinte feltétlenül szükség van. „Tekintve, hogy várhatóan az egész ország átlép a piros fázisba, a kulturális rendezvények szervezőinek tudniuk kell, mire készüljenek, és mire számíthatnak” – hangsúlyozta.

Radoslav Kuťaš, a kulturális minisztérium államtitkára pontosította a mozikra vonatkozó óvintézkedést. A másod- és elsőfokú, úgynevezett riasztási fázisban országosan csak a szabadtéri mozik tarthatnak nyitva. Amennyiben a járványhelyzet megengedi, hogy áttérjünk a regionális szintű intézkedésekre, a mozitermek nyitására is ugyanazok a szabályok fognak vonatkozni, mint a többi kulturális rendezvényre. A nyitás és az engedélyezett maximális nézőszám tehát attól függ majd, hogy az egyes járások milyen fázisban vannak.

Kuťaš elmondása szerint kompromisszumos megoldás született a szakemberek és a filmforgalmazók megegyezése alapján. „Így biztosítjuk, hogy ne nőjön meg ugrásszerűen a mobilitás. Ugyanakkor a forgalmazóknak és a fenntartóknak is időre van szükségük az újrakezdéshez” – tette hozzá.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »