Értjük az új jótállási szabályokat? – a tudatos vásárlók megmondták

Értjük az új jótállási szabályokat? – a tudatos vásárlók megmondták

2021-től új sávos jótállási szabályok érvényesek, amelyek lényege leegyszerűsítve, hogy minél drágább egy termék, annál hosszabb kötelező jótállási idő vonatkozik rá. Arra voltunk kíváncsiak, tudjátok-e, mi az a sávos jótállás, ezért egy hónapig a Facebook-on és az Instagramon szavazhattatok a kérdésről. Az eredmény nem túl biztató.

Új időszak kezdődött az idén a nagyobb értékű termékeknél, elsősorban műszaki cikkeknél, köztük háztartási gépeknél azzal, hogy életbe lépett az úgynevezett sávos jótállási rendszer. Ennek a lényege, hogy a drágább termékekre hosszabb jótállási idő, azaz garancia vonatkozik. Az új szabályozás indulásakor már foglalkoztunk a témával és részletesen bemutattuk az új előírásokat.

A sávos jótállási rendszer lényege, hogy a 100 ezer forint alatti termékekre 1 év, a 100-250 ezer forintba kerülő cikkekre 2 év, a 250 ezernél drágábbakra pedig 3 év kötelező jótállást „kell adniuk” a kereskedőknek. Az új szabályozás életbe lépésével bővült a garanciaköteles termékek köre. Két kereskedő, az eMag és az Extreme Digital első féléves tapasztalatairól és a vásárlók véleményéről itt olvashattok. Augusztusi #gyorskörünkben pedig Titeket kérdeztünk.

Arra kértünk Titeket Facebook oldalunkon, nyomjatok egy –t, ha “persze, tisztában vagyok az új szabályokkal“, egy -t, ha “nem hallottam még róla, vagy hallottam, de nem tudom, mit jelent“. A témához szokás szerint hozzá is szólhattatok közösségi oldalainkon. Ezekből is szemezgettünk Nektek.

Az Instagramon még nagyobbra nyílt az olló: közel 10-szeres volt a küldönbség a “Persze!” és az “Az mi?” között, ez utóbbi javára.

Hírdetés

Pedig a sávos jótállás új szabályaival érdemes vásárlóként tisztában lennünk. A lényeg, hogy az új szabályok a drágább gépekre jóval hosszabb garanciaidőt biztosítanak, de nem mellékesen, a fenntarthatóbb gazdaság térnyerését is elősegítik. Arra ösztönzik ugyanis a gyártókat, hogy megbízható, hosszú ideig jól működő gépeket hozzanak forgalomba, ezzel is csökkentve az elektronikus hulladékok mennyiségét.

Az új, sávos jótállás lényege:A 10-100 ezer forintért megvásárolt termékekre legalább ​1 év jótállást kell vállalni.A 100-250 ezer forintért megvett termékek esetében legalább 2 év a garancia.A 250 ezer forintnál drágább termékek esetében pedig minimum 3 év a jótállási idő.

​A sávos jótállás bevezetése mellett januártól újabb termékekre is vonatkozik a kötelező garancia. Így már a ​10 ezer forintnál drágább

​nyílászárók​ra, jellemzően ablakokra, ajtókra, garázsajtók​ra, redőnyökre, reluxákra, napellenzőkre;​kamerás figyelőrendszerekre, ​kaputelefon​okra;​kádakra, csapokra, ​zuhanykabin​okra;napelemekre, napkollektorokra és az azokból létrehozott rendszerekre;az elektromos rollerekre, drónokra, a hoverboardokra (elektromos meghajtású, két egymás melletti kerékkel rendelkező eszközök) is jár garancia.

A további részletekről, például a kivetelekről és az e-jótállási jegyről itt olvashattok:

Garancia, jótállás, szavatosság – új jótállási szabályok 2021-től

Ez a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-20/C jelű pályázata támogatásával készült.

Ez a poszt Értjük az új jótállási szabályokat? – a tudatos vásárlók megmondták először itt jelent meg: Tudatos Vásárlók.


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »