Érsekújvári március 15.

Érsekújvári március 15.

Nemzeti ünnepünk érsekújvári megemlékezésének szónoka Szili Katalin, a magyar Országgyűlés volt elnöke, miniszterelnöki főtanácsadó, a kárpát-medencei autonómiatörekvések szószólója volt.

A Csemadok-székház nagytermében tartott ünnepi megemlékezésen beszédében többek között március 15. üzenetét, a „mit kíván a magyar nemzet”- 48-as felhívás  követeléseit időszerűsítette napjainkra. Elmondta, hogy ha ma röviden kellene óhajainkat ugyanúgy egy felhívásába ontani, így szólna:

Kívánjuk, hogy a mai rendkívül felbolydult, konfliktusokkal teli világban a békét a szomszédunkban, a Közel-Keleten, s mindenütt a világban, hogy a családok nyugalomban és biztonságban élhessenek, gyarapodhassanak!

Kívánunk egy szuverén nemzetek együttműködésében sikeres Európát.

Hírdetés

Kívánjuk az európai keresztény kultúra megőrzését!

Kívánjuk, hogy a nemzeti kisebbségek ügyét tekintse az Európai Unió saját ügyének!

Kívánjuk a határon kívüli közösségeinknek az anyanyelvi oktatást, kultúrát, médiát, a magyar identitás megőrzésének elősegítését! Összetartó közösségeket, a magyarságtudat erősítését! Hiszen az egyetlen haza az anyanyelv bárhol vagyunk a világban kézen fog, haza vezet.

Az ünnepi megemlékezés további részében a Csemadok alapszervezet ünnepi műsorát követően a város intézményei, iskolái, magyar kulturális és civil szervezetei és a Magyar Szövetség helyi szervezete koszorút helyeztek el a székház előtt Czuczor Gergelynek, az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc költőjének mellszobránál.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »