Erdő Péter: senkit nem zárhatunk ki segítő szeretetünkből

Erdő Péter: senkit nem zárhatunk ki segítő szeretetünkből

A keresztényeket összekötő, de nemcsak a keresztényekre, hanem minden emberre kiterjedő „segítő szeretet” fontosságáról beszélt Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az ökumenikus imahét országos megnyitóján vasárnap este a budapesti Szent István-bazilikában.

A keresztények egységéért évente megrendezett imahetet megnyitó istentiszteleten a bíboros emlékeztetett: a keresztényeket az köti össze, hogy mindannyian Krisztus tanítványai, a názáreti Jézust ismerik el Messiásnak.

Hírdetés

„Ha pedig az ő tanítványai vagyunk, akkor követnünk is kell a tanítását” – mondta.

Az imahét központi evangéliumát, az irgalmas szamaritánus történetét magyarázva kiemelte: a példabeszéd üzenete, hogy „Isten kedvéért segítő szeretettel kell fordulni egymás felé, és ebből a szeretetből senkit sem zárhatunk ki”.

Steinbach József református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke igehirdetésében rámutatott: az irgalmas samaritánus példabeszédének elején az írástudó kérdése, „mit cselekedjek, hogy az örök életet elnyerjem?”, rávilágít „életünk alapállapotára”. Arra, hogy minden bajunk, nyomorúságunk, bűnünk, konfliktusunk, háborúságunk abból fakad: elszakadtunk Istentől, és halandók vagyunk.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »