Érdeklődés van, de elérhető bérlakás nincs

Érdeklődés van, de elérhető bérlakás nincs

„A számítások szerint egy bérlakásban 50 százalékkal olcsóbb lesz az élet, mint egy olyan lakásban, amelyet jelzáloghitelért vásárol valaki” – jelentette ki Štefan Holý miniszterelnök- helyettes a hétfői sajtótájékoztatón. A kormányrendelet javaslatát, mely meghatározza, az egyes régiókban legfeljebb mennyi lehet a bérleti díj, a héten bocsájtják tárcaközi egyeztetésre. A lakásállomány bővítésére azonban még várni kell.

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök szerint az első államilag támogatott bérlakások már 2023-ban a lakosok rendelkezésére állhatnak, konkrét ütemtervet azonban ezúttal sem mutatott be. Az viszont elhangzott, az állam összesen 6 milliárd eurót költ erre a célra, ami a politikus szerint 40 ezer új lakást jelent. A tájékoztatásból továbbá kiderült, a bérlakás lefoglalására létrehozott rezervációs rendszer várhatóan novemberben vagy decemberben indul el, az érdeklődők ezen keresztül tudják kiválasztani az adott lakást, valamint ellenőrizni, jogosultak- e az államilag támogatott lakhatás kérvényezésére.

Hírdetés

Holý állítja, a teljes megélhetési költségek akár 300 euróval is alacsonyabbak lehetnek, mint a jelzáloghitel vagy a rendes bérleti díj esetén. Hozzátette, a rendelet nem konkrét számot tartalmaz, hanem egy képletet, mely alapján az egyes megyékben meghatározzák a bérleti díj felső határát. Hangsúlyozta, az ár megszabásánál több tényezőt is figyelembe kell majd venni – elsősorban a régióra jellemző bruttó átlagbért veszik alapul, de a táblázatba bekerültek a különböző juttatások, valamint a lakás mérete is. Kiemelte, a tárgyalásoknál odafigyeltek arra is, hogy a szociális szempont se szoruljon a háttérbe – kisebb, ún. startlakásokat tennének könnyebben elérhetővé a fiatal egyedülálló személyek számára, illetve abban az esetben, ha valaki anyasági vagy szülői szabadságon van, akkor enyhébb feltételek vonatkoznak a nagyobb lakás megszerzésére. „Követjük az OECD ajánlását” – mondta Holý arra utalva, hogy a lakhatási költségeknek a bruttó jövedelem 30–40%-át kellene kitennie, a legutóbbi felmérés szerint azonban Szlovákiában ez 50% volt, a jelenlegi árvágta következtében pedig már a 60%-ot is meghaladta. Holý egy mintapéldán szemléltette a dolgot: Pozsonyban egy 3 szobás lakásért havonta 658 eurót kellene fizetni (rezsivel együtt), miközben Besztercebánya megyében ugyanekkora lakást 440 euróért, Eperjes megyében pedig 390 euróért lehetne bérelni a támogatásnak köszönhetően. A feltüntetett összeg is viszonylag magasnak tűnik, a kormányfőhelyettes szerint azonban ez a maximum, s a gyakorlatban feltehetően ennél kedvezményesebben jutnak majd hozzá a bérlők az újonnan épült lakásokhoz. „Az albérlet akkor érdekes, ha a jelzáloghitelhez képest 100-tól 300-ig terjed a különbség” – jegyezte meg.

Milan Krajniak (Sme rodina) munka-, szociális és családügyi miniszter egy felmérés megállapításait ismertette, melyet a tárca alkalmazottai körében végeztek. Rámutatott, nem egy hagyományos közvélemény-kutatásról van szó, hanem olyan emberek véleményére voltak kíváncsiak, akik valóban érdeklődnek a bérlakások iránt. Elmondta, a legnagyobb érdeklődés a 3 szobás lakások iránt mutatkozott, de arra is fény derült, az ország keleti részén többen szeretnének inkább 4 szobás otthont. A felmérésben több mint 3 ezer fő vett részt, az ország különböző pontjairól. Krajniak leszögezte: az államilag szabályozott bérlakások nem csak állami alkalmazottak részére lesznek elérhetőek. Érdekesség, hogy a kulcsfontosságú tényezők között legnagyobb mértékben azt említették, hogy ne kelljen 30 percnél többet utazni a munkahelyre. A tárcavezető meglepőnek tartotta, hogy leginkább keleten érzékenyek erre, miközben Pozsonyban sokkal kevesebben tartják fontosnak. Az adatokból megtudtuk azt is, leginkább Pozsonyban, Eperjesen, Kassán és Trencsénben van érdeklődés a kezdeményezés iránt, mely megkönnyíti a lakhatást.

A Pénzpolitikai Intézet (IFP) elemzői a legújabb tanulmányában külön figyelmet szenteltek a lakhatással kapcsolatos kihívásoknak, ami a szakértők szerint egyre nagyobb gondot jelent Szlovákiában. Az OECD tagországai közül nálunk jelent legnagyobb terhet a lakhatás biztosítása – ha a havi bérekből leszámoljuk a lakhatási költségeket, akkor átlagban az itteni lakosság zsebében marad a legkevesebb pénz.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »