Épül a Székelyföldi Magyar Sajtóház

Épül a Székelyföldi Magyar Sajtóház

Tisztújító közgyűlést tartott a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete (SZMÚE) szombaton a sepsiszentgyörgyi Tanulók Háza üléstermében. A leköszönő igazgatótanács ismertette az elmúlt időszak megvalósításait, és vázolta a rövid és középtávú terveket. A közgyűlés újabb négy évre bizalmat szavazott az eddigi vezetőknek és elfogadta a cselekvési tervet. A Bethlen Gábor Alap támogatásával épülő Székelyföldi Magyar Sajtóház idén elnyeri végleges külső formáját, jövő évre a belső munkálatok maradnak.

Az objektív okokból távol lévő Bedő Zoltán elnök által összeállított pénzügyi és tevékenységi beszámolót Szekeres Attila külkapcsolati megbízott olvasta fel, egészítette ki. Az SZMÚE legnagyobb megvalósítása a Magyar Kormány és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával épülő Székelyföldi Magyar Sajtóház, mely nem egyszerű székház – hangsúlyozta Galbács Pál alelnök –, hanem a teljes Kárpát-medencei magyar újságírás szellemi központjává kíván válni. Az épület tartalommal való megtöltésének lehetőségeiről az SZMÚE szeptember végére Kárpát-medencei részvételű konferenciát szervez. Az egyesület céljai között szerepel a szakmai kapcsolatok erősítése, újságírói találkozók, táborok, értekezletek szervezése, hazai és nemzetközi tapasztalatcsere, továbbképzés, a sajtóban dolgozók jogainak, alkotói szabadságának és méltóságának védelme, az olvasók, hallgatók, nézők önazonosság-tudatának erősítése. Ehhez szükségesnek látja egy olyan sajtóház felépítését, ahol rendszeresen összegyűlhetnek, az értékrendjüket tiszteletben tartó, neves személyiségek, írók, művészek, tudományos kutatók, politológusok előadásait hallgathatják, az elhangzottakat megvitathatják, tárlatokat szervezhetnek, fogadhatják a magyar nyelvterületről érkező kollégákat.

A sajtóház harmadik éve épül, idén elnyeri végleges külső formáját, jövő évben a belső munkálatok zajlanak, remények szerint be is fejeződik az építkezés. A tervekhez képest egyévnyi csúszás van, ugyanis az építőanyag drágulása miatt az előirányzott összeg nem volt elegendő.

Az SZMÚE küldöttsége tavaly részt vett a Kárpát-medencei Magyar Újságíró Egyesületek Közösségének a magyarországi Tengelicen tartott közgyűlésén. Két könyvet jelentetett meg: Gúnyhatár – Léphaft karikatúrák körülírva Ambrus Attila szerkesztésében, valamint Múltból jövendőt – Történelem hazulról Szekeres Attila szerkesztésében. A köteteket bemutatták Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Csíkszeredában, Brassóban, Marosvásárhelyen és Bukarestben.

Hírdetés

Igazgatótanácsi döntéssel tavaly létrejött az SZMÚE fotószakosztálya, mely számos helyre elvitte az egyesület Többsincs című fotótárlatát – Nagyszeben, Marosvásárhely, Bukarest, Tengelic, Vízakna –, továbbá felvállalta a magyarországi Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért Alapítvány Fotóműhelyének – Fókuszban a hitéletünk című fotókiállítása erdélyi körútjának megszervezését. Több városba is eljuttatta a kiállítást. A szakosztály koordinátora Huszár Szilamér.

A közgyűlésen Hecser László kifogásolta a fotószakosztály létrejöttének módozatát, főleg, hogy miért nem a közgyűlés hozta azt létre. Szekeres Attila jelezte, a szakosztály megalakulásokor nem volt mód közgyűlés tartására, különben teljesen szabályosan jártak el. Most hivatalosan is a közgyűlés tudomására hozták ennek létét, s az alapszabályba is bevehetik. Ezt meg is szavazta a tagság.

Az egyesület három-három pályázatot nyújtott be a megyeházához és a sepsiszentgyörgyi városházához kulturális programjainak támogatására. A megyénél mindhárom nyertes, Sepsiszentgyörgyön csak egyik.

Az SZMÚE idén újabb könyvet ad ki, a már említett konferencián kívül riporttábort szervez Erdővidéken – ennek anyagaiból újabb kötetet tervez –, dokumentumfilm-pályázatának vetítéssel egybekötött díjátadóját is az ősszel tarja meg.

A közgyűlés újabb négyéves mandátumra visszaválasztotta a korábbi vezetőséget: Bedő Zoltán elnök, Galbács Pál alelnök, Szekeres Attila külkapcsolati megbízott.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »