ENSZ: humanitárius katasztrófához vezethet a Srí Lanka-i válság

Humanitárius katasztrófába torkollhat a Srí Lankán kialakult gazdasági válság, emberek milliói szorulhatnak segítségre – figyelmeztetett pénteken Genfben az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának (OCHA) szóvivője.

Sajtótájékoztatóján Jens Laerke elmondta, hogy az ENSZ – civil partnerszervezetei segítségével – 47 millió dolláros humanitárius programot indított el a leginkább rászorulók, azaz mintegy 1,7 millió ember megsegítésére.

Laerke figyelmeztetett arra, hogy máris rengeteg ember élelmiszerellátása került veszélybe, és a válság a mezőgazdasági szektort is érinti.

Aggodalmának adott hangot Christian Skoog, az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) Srí Lanka-i irodavezetője is, kiemelve, hogy az országban élő, öt éven aluli gyermekek mintegy 17 százaléka már a válság előtt is rosszul tápláltságban szenvedett.

Hírdetés

Az UNICEF jelenleg 56 ezer, súlyosan rosszul táplált gyermekről tud, ők mind életveszélyben vannak" – szögezte le Skoog.

A 22 milliós ország az 1948-as függetlenné válása óta nem élt át a mostanihoz hasonló gazdasági válságot, amely egyebek között élelmiszer- és gyógyszerhiányban, illetve száguldó inflációban nyilvánul meg. Srí Lanka már szinte benzin nélkül maradt, és más üzemanyagokból is akut hiány mutatkozik, a szigeten mindennaposak a tüntetések.

Colombo ezért felfüggesztette a 2026-ig visszafizetendő 25 milliárd dollárból idén esedékes mintegy 7 milliárd dollárnyi külföldi hitel visszafizetését is. Az ország teljes külföldi adóssága 51 milliárd dollár. A pénzügyminisztérium szerint az országnak jelenleg csak 25 millió dollárnyi használható devizatartaléka van. A kormányfő hétfőn azt mondta, hogy mintegy 75 milliárd dollárra lenne sürgősen szükség az alapvető cikkek biztosításához, de az ország kincstára még egymilliárd dollár előteremtésével is küszködik.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »