ENSZ-főtitkár: a segélyszállítmányok eljuttatásának egyetlen hatékony módja a szárazföldi útvonalak használata

A Gázai övezet palesztin lakosságának szánt segélyszállítmányok felgyorsított eljuttatásának egyetlen hatékony módja a szárazföldi útvonalak használata – jelentette ki az ENSZ főtitkára Kairóban vasárnap, sürgetve a kereskedelmi áruszállítás "exponenciális mértékű növelését".

"A palesztinok emberi méltósága ellen napi szinten elkövetett támadások válságba sodorják a nemzetközi közösség hitelességét" – figyelmeztetett az ENSZ-főtitkár az egyiptomi elnökkel és külügyminiszterrel tartott kairói találkozója után.

A nagy mennyiségű segélyszállítmányok eljuttatásához Izraelnek el kell távolítania a segélyek útjában álló akadályokat – mutatott rá Guterres, újabb átkelők és hozzáférési pontok létrehozását sürgetve.

Hírdetés

Kijelentette azt is: az ENSZ keményen dolgozik, hogy fenntartsa a palesztin menekülteket segélyező szervezetét (UNRWA), amelyet a gázai humanitárius segélyezés gerincének nevezett.

Az ENSZ-főtitkár az iszlám böjti hónap (ramadán) alatti éves szolidaritási körútja keretében látogat el muszlim lakosságú országokba. Szombaton a Gázai övezetbe vezető rafahi átkelő egyiptomi oldalán tett látogatást, ahol "erkölcsi merényletnek" nevezte a palesztin területre szánt segélyszállítmányok késleltetett szállítását.

A segélyszállítmányok az Izrael és a Hamász palesztin fegyveres szervezet között öt hónapja dúló fegyveres konfliktus miatt Egyiptom északi területein rekedtek, ahonnan csak korlátozott mennyiségben jutnak át a rafahi és a Kerem Salom-i átkelőhelyeken. Mivel a tűzszünet ramadán alatti megkötésére egyre kevesebb esély mutatkozik, és a Gázai övezet lakosságát egyre súlyosabb éhínség sújtja, az Egyesült Államok – más országokkal egyetemben – légi és tengeri úton próbál segélyszállítmányokat eljuttatni az övezetbe.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »