ENSZ-főtitkár a klímaváltozás elleni fellépésről: drámai következményekkel jár a halogatásunk

ENSZ-főtitkár a klímaváltozás elleni fellépésről: drámai következményekkel jár a halogatásunk

António Guterres, az ENSZ főtitkára a globális felmelegedés elleni harc fokozására szólította fel kedden a világ államait – írja az MTI. Mint hozzátette, mélyül a szakadék a kormányok klímaváltozás elleni fellépése és a szakértők, valamint az emberek elvárásai között.

Az Ausztriában rendezett klímakonferencián elhangzott videóüzenetében kiemelte, minden halogatás drámai következményekkel jár.

Felhívta a figyelmet arra, hogy

Hírdetés

bár az üvegházhatású gázok kibocsátását az évtized végére 45 százalékra kellene csökkenteni, az előrejelzések alapján az emisszió 14 százalékkal fog nőni.

Guterres leszögezte, hogy az ukrajnai háború a klímaváltozást is súlyosbítja, mert a világ vezető gazdaságai a harcok kirobbanását követően megduplázták a globális felmelegedésért leginkább felelős fosszilis energiahordozók kitermelését.

A főtitkár szerint az ilyen kitermelést célzó támogatások csak háborút, szennyezést és klímakatasztrófát okoznak.

A főtitkár felszólította az országokat, függetlenedjenek a szénenergiától 2040-ig – fejlett gazdaságok esetében 2030-at jelölte meg céldátumként -, és a fosszilis energiahordozók helyett térjenek át a megújuló energiára, amit a 21. század béketervének nevezett.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »