Emléktábla-avatás Rozsnyón

Emléktábla-avatás Rozsnyón

A Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács (SZMAT) állandó programjának része emléktáblák állítása azon volt MTA-tagok emlékére, akik születésük, tevékenységük vagy kutatásuk programja révén a volt Felső-Magyarország területéhez kapcsolódtak. Ebben az évben második alkalommal került sor ilyen ünnepre. Október 2-án Rozsnyón felavattuk Magda Pál statisztikus és geográfus emléktábláját. Az aktust hosszas előkészítés előzte meg, mivel egyrészt egyezségre kellett jutnunk mind a Rozsnyói Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyházközséggel, mind pedig a Műemlékvédelmi Hivatallal, hiszen a táblát az egyházközség ingatlanának kapubejáratában helyeztük el, másrészt pedig alkalmazkodnunk kellett a járványügyi előírások megkötéseihez is.

Az ünnepi aktuson az SZMAT részéről Mészáros András elnök, Dusza János alelnök és Bolemant Lilla tag, az evangélikus egyházközség oldaláról pedig ThDr. Jerguš Olejár, PhD. gyülekezeti lelkész, Mgr. Viliam Solárik, a magyar gyülekezet lelkésze és Ing. Ivan Nemčok gyülekezeti felügyelő vettek részt. Nemčok úr személyében a városháza is hivatalosan képviseltette magát. Rajtuk kívül jelen voltak rozsnyói lakosok is, akik Ambrus Ferenc felhívására voltak tanúi az avatásnak, amely két nyelven, magyarul és szlovákul zajlott.

Hírdetés

A hivatalos vendégeket Viliam Solárik lelkész mutatta be. Utána Bolemant Lilla magyarul, Mészáros András pedig szlovákul olvasta fel az avatóbeszédet. Őket Jerguš Olejár követte, akinek a laudációját Mészáros András tolmácsolta magyarra. Olejár lelkész úr főként Magda Pál személyiségének és életének etikai vonatkozásait emelte ki, azt, hogy Magda hányatott életének hátterében a töretlen igazságszeretet és az elnyomottak melletti kiállás húzódott meg, és azt, hogy ez a magatartás máig követendő példaként áll előttünk.

Az emléktáblát Mészáros András és Jerguš Olejár leplezte le, majd pedig fotózás és kötetlen beszélgetés zárta az ünnepi aktust.

Mészáros András,
 az SZMAT elnöke


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »