Emlékművet avattak az Isonzónál elesett magyar katonák emlékére Szlovéniában

Emlékművet avattak az Isonzónál elesett magyar katonák emlékére Szlovéniában

Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Matej Tonin szlovén védelmi miniszter közösen avatták fel az Isonzó mentén dúló harcokban olyan fontos Nova Goricában (németül Görz) a hősi halált halt magyarok mementójaként állított első világháborús emlékhelyet, amelynek megvalósítását szakmailag a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum koordinálta.

  „Aki elmegy, megnézi, esetleg elhelyez egy szál virágot vagy egy koszorút, az méltán modhatja magáról, hogy százegynéhány év után a történések középpontjában érezheti magát, hiszen ez a helyszín – azt gondolom – a hadtörténelem lehelletét közvetíti irányunkba. (…) Itt sok százezer magyar katonának az emlékéről van szó, akiknek most végre van egy emlékművük.”

Hírdetés

– mondta dr. Kovács Vilmos ezredes, a Hadtörténeti Intézet munkatársa, hozzátéve: ez az a helyszín, ahol a magyar katona hősiessége leginkább megnyilvánult. Az emlékmű belső része egy lövészárokra emlékeztet, ahol a napfény mozgásával katonaalakok jelennek meg. Az alkotás közepét egy magyar tölgy díszíti.

Az Osztrák-Magyar Monarchia több mint 550 ezer katonát veszített 1915 és 1917 között, az Isonzó folyó mentén zajlott csatákban.

Honvedelem


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »