Emelik a járműadót (Kézdivásárhely)

Emelik a járműadót (Kézdivásárhely)

Kézdivásárhelyen a törvény által előírt inflációs kiigazítást alkalmazzák a legtöbb helyi adó- és illeték esetében, kivételt képez a belső égésű motorral felszerelt járművek után befizetendő adó, mely emelkedik. Nő a műjégpálya és a sportcsarnok bérleti díja is.

A 2020-as éves infláció mértékével arányos kiigazításra kötelez minden egyes önkormányzatot a pénzügyi törvény, így 2022-ben az összes helyi adó és illeték 2,6 százalékkal emelkedik Kézdivásárhelyen is. „Egyre több az autó Kézdivásárhelyen, s amint a többi székelyföldi településsel összehasonlítva kiderült, eddig nagyon alacsony adókulcsot alkalmaztunk, általában 33–38 százalékkal kevesebbet kellett itt fizetni. A tanács gazdasági bizottságának az volt a javaslata, hogy 2022-től ezt az adónemet 15 százalékkal emeljük. Ez a belső égésű motorral felszerelt autókra vonatkozik, a hibridek adóját 75 százalékkal csökkentjük, az elektromosok esetében nem kell adót fizetni” – mondotta Bokor Tibor polgármester.

Hírdetés

Ugyan nem kapcsolódik közvetlen az adózáshoz, de muszáj volt árat emelniük a műjégpálya és a sportcsarnok esetében. „Megnéztük a kiadásainkat, az energiaárak robbanása óriási pluszköltséget generál, elég, ha csak a műjégpályát említem. A Deme László Műjégpálya esetében megvizsgáltuk az ezzel kapcsolatos kiadásainkat 2018-tól egészen 2021 november végéig: három évvel ezelőtt 500 ezer lejt költöttünk a létesítmény működtetésére, 2019-ben 520 ezret, 2020-ban 582 ezret, míg 2021-ben – úgy, hogy még nem zártuk le az évet – 720 ezer lejt fordítottunk fenntartásra” – magyarázta a bérleti díj emelésének kényszerét az elöljáró. Hozzátette, hogy az intézkedés nem érinti a közönségkorcsolyázást, illetve a Korisuli működését, mindössze a bérleti díjat, ami óránként 400 lej lesz idéntől, ugyanannyi, mint Csíkkarcfalván vagy Brassóban. Ha valaki legalább négy hónapra bérli a pályát, akkor a díj 350 lejre módosul. A Kicsid Gábor Sportcsarnok esetében a bérleti díj óránként 250 lej, négy hónapi bérlésre 50 lej kedvezmény jár.

Bartos Lóránt


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »