Elveszve a virtuális világban

Elveszve a virtuális világban

Biztosra veszem, hogy szülőként nem vagyok egyedül azzal élethelyzettel, a digitális eszközök megjelenésével nem ezt az offline életvitelt képzeltem el gyermekemnek. A mai kor szülője sokkal jobban el van veszve, nehéz dolgunk van.

A gyerekek digitális világban töltött ideje átveszi az irányítást, megszűnik náluk az az időkorlát, amely szabályozni tudná az eszközök használatát. A Komáromban tartott „Digitális fogyókúra – otthoni digitális szabályok gyermekeink mentális egészségéért” előadásán elhangzott, a gyerekek 6-8 órát is eltöltenek a virtuális térben. Egy óriási szám, leírni is elképesztő! 6-8 óra, amelyet más tevékenységgel is tölthetne.

Ezek mind-mind olyan tevékenységek, melyek lényegesen többet érnek annál, hogy a gyerekek pörgessék a játékokat! Nem gondoljuk? Kedves szülők, hát ébresztő!

Igen, a könyvolvasás! Sokszor úgy érzem, ha körülnézek a környezetemben, azt látom, felnevelünk egy generációt, amelyik nem tudja magát kifejezni. Az eltúlzott digitális függőség káros hatással van a verbális kommunikációjukra, ezen kívül negatívan befolyásolhatja a gyermekek társas és szociális viszonyait.

Az lenne a célszerű, ha otthon a szülő és a gyermek sokat beszélgetnének erről, ennek fentebb leírt káros hatásairól. Az igazán minőségbeli változás akkor állhat be, ha a gyermeknek megvan a bizalmi kapcsolata a szülővel, hajlik az otthoni jó szóra, és mindeközben a példát is látja, tehát ha a szülő ugyanúgy mellőzi a közösen eltöltött időnél okostelefonhasználatot.

Hírdetés

Ön szembesül azzal a helyzettel, hogy gyermeke sok időt tölt a virtuális térben? Tudják ezt közösen kezelni?

Szakemberek kimutatták, hogy csökken a gyerekek IQ-ja a digitális eszközök megjelenésével. A digitális eszközök lerombolják az érzelmeiket. Ám hiába a magas IQ, ha nincs mellette az érzelmi inteligencia, az EQ. Ma már bizonyított tény, hogy a siker és a boldogság eléréséhez az érzelmi inteligencia a mérvadó.

Az UNESCO becslése szerint már minden negyedik ország betiltotta az okostelefonok használatát az iskolában, mivel teljesítményükön is meglátszott, hogy figyelmük nem öszpontosult az iskolai tananyagokra. Mint írták: „a digitális technológia, és vele együtt a mesterséges intelligencia soha nem kerülhet az oktatás emberközpontúsága elé, nem helyettesítheti a személyes interakcióval történő tanítást.“

Feltétel nélkül hiszek abban, csakis mi szülők tudjuk ezt tudatosan irányítani, szép szóval, kellő türelemmel elmagyarázni: kisfiam, kislányom, neked erre még nincs szükséged. És minél több szülő csatlakozik ehhez az osztályban, annál könnyebben elfgodják a gyerekek is, hogy nekik bizony nem lesz menő a telefonjuk.

Ne feledjük, szülőként mi vagyunk az elsődleges mintaadók. Rajtunk áll, mit adunk át a jövő generációjának, milyen példával szolgálunk előttünk. Az ő tudásuk, a mi kezünkben van. Sáfárkodjunk hát jól vele!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »